Euro 2016.: Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini, BIH prvi put nositelj

reprezentacija BIH, Safet Sušić Pape, Hrvatska nogometna reprezentacija, Euro 2016, kvalifikacije za ep 2016., nogomet, nogomet, Europsko prvenstvo, nogomet, Euro 2016, kvalifikacije za ep 2016.
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će nositelj na ždrijebanju grupa za Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

Na ždrijebu 23. veljače u Nici reprezentacija BiH će biti u šeširu s reprezentacijama Španjolske, Njemačke, Nizozemske, Italije, Engleske, Portugala, Grčke i Rusije, s kojima neće moći biti u istoj grupi.

Hrvatska reprezentacija smještena je u drugu podskupinu ždrijeba, zajedno s Ukrajinom, Švedskom, Danskom, Švicarskom, Belgijom, Češkom, Mađarskom i Irskom.

Izbornik Safet Sušić navodi da ovakav je slijed događaja dobar, s obzirom na to da će njegovi izabranici izbjeći utakmice s najjačim reprezentacijama, ali da to nije garancija plasmana na završnicu prvenstva.

"To je dobra stvar jer smo u startu izbjegli sedam-osam najjačih europskih reprezentacija. Sljedeća dobra stvar je što na EP-u sudjeluju 24, umjesto 16 ekipa što je dosad bio slučaj. Ovaj put je lakši put do EP-a, jer dvije reprezentacije idu direktno uz najbolju trećeplasiranu, a ostale trećeplasirane idu u baraž. No, to nije garancija, jer objektivno, osim dvije-tri ekipe iz šestog šešira koje su autsajderi, protiv ostalih nitko ne može garantirati pobjedu, pogotovo kada igrate u gostima. Ali, svakako da je lakši posao nego ranije", kazao je izbornik Sušić za Agenciju FENA.

Reprezentacija BiH će u okviru priprema za Svjetsko prvenstvo prvi susret odigrati 5. ožujka u Innsbrucku protiv Egipta.

Ekipa će se okupiti dva dana ranije u Innsbrucku gdje će do utakmice obaviti jedan trening.

"Pozvat ću dvadesetak igrača, ne više, jer bih želio da većina tih igrača koji dođu gore igraju. Da li će biti novih imena u ovom trenutku ne znam, s obzirom na to da ima još mjesec dana do objavljivanja spiska", kazao je Sušić.

Podskupine ždrijeba kvalifikacija za Euro 2016.:

1. Španjolska, Njemačka, Nizozemska, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Rusija, Bosna i Hercegovina

2. Ukrajina, HRVATSKA, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka, Mađarska, Irska

3. Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunjska, Austrija, Poljska

4. Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Wales, Bugarska, Estonija, Bjelorusija

5. Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litva, Moldavija, Makedonija, Azerbajdžan, Gruzija, Cipar

6. Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farski otoci, Malta, Andora, San Marino, Gibraltar