EP: Ukrajina-Francuska 0:2

UEFA, Europsko prvenstvo, ukrajina, Francuska, Europsko prvenstvo
I utekli su, u sigurnost utrobe Donbass Arene. Kao i gledatelji na gornje redove tribina. Čekalo se punih 55 minuta za vrijeme kojih su o čemu imali razmišljati i jedni i drugi. Ne samo o tome hoće li se uopće moći igrati nego i o nekim neslavnim tradicijama koje je trebalo prekinuti. Ukrajina je u Donjecku igrala pet puta i niti jednom nije pobijedila (dva remija, tri poraza), a Francuska na velikome natjecanju nije pobijedila od ljeta 2006. kad su na Mundialu dobili Portugalce.

Utakmica je, dakle, počela kako je planirano, od 18.00, ali nakon prekida 5. minuta počela se igrati tek od 19 sati! Svaka čast organizatorima iz Donjecka, travnjak su učinili posve pristojnim. Travnjak kojim je trčala najmlađa francuska reprezentacija u posljednjih pola stoljeća. Blanc je Tricolore, za razliku od prethodne tekme s Englezima, postavio u svojih omiljenih 4-2-3-1. Ispao je Malouda, a na desno krilo ušao Menez što je Nasriju omogućilo da bude na svojoj prirodnoj poziciji fantaziste. Par defanzivnih veznih činili su Cabaye i briljantni razarač Alou Diarra.

Tricolori su demonstrirali klasu, opet dominirali, kombinirali i stiskali dok su Ukrajinci, svjesni snage protivnika i sa 3 boda u džepu iz prvog kola, svoju prigodu tražili iz kontri. Na odmor se otišlo s 0:0, a obje su strane promašile pokoju zlatnu prigodu. Menez u 29-oj ne koristi fenomenalnu asistenciju Riberya pa u punom trku i posve sam s 10-ak metara tuče u Pjatova. Na drugoj strani 5 minuta kasnije Ševčenko čini jednako iz kontre no Lloris sjajno brani, a u prvog čovjeka prvog poluvremena u 39-oj se još jednom briljantnom intervencijom prometnuo Andrij Pjatov koloslano obranivši loptu koju je nakon kornera u ukrajinske lijeve rašlje glavom poslao Mexes.

A onda, u drugom poluvremenu... Allez France! Izgledalo je kao da je Blanc dečkima u svlačionici rekao, "Pa dobro je l' vama jasno da ste duplo bolji, k'o i protiv Engleza? Dajte taj gol-dva pa da smo mirni". I dali su. Dva komada u prvih deset minuta.

Blohin je Voronjina mijenjao Devićem, u 49. Ševčenko i Menez svaki promašili po šansu, ali Menezu je valjda do glave došlo da bi mogao biti tragičar pa je - zabio. Dodavanje Riberya, Menez u šesnaestercu okreće Selina i onda sa 15-ak metara ljevicom pogađa u bliži kut. Tu ni Pjatov ne može ništa - 0:1.

Ukrajina je polako dolazila na sebe, a Francuska odmah utrpala i drugi. Genijalna solo-akcija Karima Benzeme, sjajna asistencija za Yohana Cabayea koji ljevicom zabija u donji kut ukrajinskog gola. Pijetlovi su na brzinu dvaput naskočili Ukrajnice - 0:2. I tu je priča, manje-više, bila gotova. Domaćin se prepolovio na četvoricu iza i šestoricu naprijed, pokušavao prijetiti, ali bez uspjeha. Cabaye (znatno se češće priključuje napadu od Diarre) je još u 65. minuti stresao lijevu Pjatovljevu vratnicu.

Tricolori su do kraja odadministrirali utakmicu u kojoj su bili neupitni gazde od 1.-4. pa onda i od 5.-90. minute. Francuska ima još jedan ispit, sa Švedskom u posljednjem kolu skupine, ali Francuska koju smo jučer vidjeli je momčad koja možda daleko. Do vrha!


UKRAJINA - FRANCUSKA 0-2 (Menez 53, Cabaye 56)

Donbass Arena

Sudac: Benjamin Kuipers (Nizozemska).

UKRAJINA (4-4-2): Pjatov, Selin, Khacheridi, Mikhalik, Timoščuk, Gusev, Jarmolenko (od 68. Alijev), Nazarenko (od 60. Milevskij), Konopljanka, Ševčenko, Voronjin (od 46. Dević);

FRANCUSKA (4-3-2-1): Lloris, Debuchy, Rami, Mexès, Clichy, Cabaye (od 68. M'Vila), Ribéry, Nasri, Ménez (od 73. Martin), Diarra, Benzema (od 75. Giroud).

Izvor: sportske novosti