EP U-21: Hrvatska - Ukrajina 1:1

Hrvatska, nogomet, EP U-21
Hrvatska mlada reprezentacija nije uspjela u Zagrebu pobijediti Ukrajinu i teoretski izboriti doigravanje za EP, ali i s bodom je Hrvatska u dobroj poziciji da osvoji jedno do prva dva mjesta u skupini. Izabranici Nenada Gračana i dalje ovise samo o sebi te bi pobjedom u zadnjoj utakmici 3. rujna kod Latvije osigurali prvo mjesto.

Hrvatska je u utakmicu ušla kao favorit, pojačana s čak sedmoricom reprezentativaca sa šireg popisa koji se u Bad Tatzmannsdorfu pripremaju za SP u Brazilu. No, ni igranje Matea Kovačića, Šime Vrsaljka, Ante Rebića, Olivera Zelenike, Igora Bubnjića, Marcela Brozovića i Marija Pašalića nije Hrvatskoj donijelo pobjedu jer se ni Ukrajinci u Zagreb nisu došli braniti. Ipak, naši su imali više prilika, pogotovo u završnici drugog dijela.

Najveću šansu prvog poluvremena propustio je Stipe Perica, koji je u 38. minuti snažnim udarcem pogodio gredu. U 56. minuti Hrvatska je povela pogotkom Rebića koji je natrčao i pogodio nakon odličnog ubacivanja Vrsaljka s desne strane. Samo šest minuta kasnije Ukrajinci su izjednačili kada su naši stoperi neobjašnjivo pustili Malinovskija, a ovaj pogađa sami kut vrata Zelenike.

U 65. minuti Rebić pogađa vratnicu, Pjaca u 69. propušta još jednu veliku priliku za Hrvatsku, a Vrsaljkov udarac u 84. minuti brani vratar gostiju Koval.

Na završni turnir EP-a u Češkoj 2015. godine plasirat će se samo osam selekcija. Pobjednici deset skupina te četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije idu u ždrijeb doigravanja, a pobjednici sedam "baraž" utakmica i domaćin Češka osigurat će plasman u samu završnicu.

Utakmica između Hrvatske i Ukrajine imala je i humanitarni karakter jer je prihod od prodanih ulaznica namijenjen stradalima od poplava u Slavoniji.

HRVATSKA: Zelenika, Vrsaljko, Šimunović, Jedvaj, Bubnjić, Pašalić (Mišić, 74), Kovačić, Brozović, Rebić, Pjaca, Perica (Kolar, 85).

UKRAJINA: Koval, Ordec, Bratkov, Bolbat (Memešev, 53),Nasonov, Babenko, Malinovskij (Jusov, 71), Kulač, Mališev,Kostevič (Nepliah, 60), Kalitvincev.

Poredak 5. skupine: 1. HRVATSKA 16 bodova iz 7 utakmica,

2. Švicarska 12 (6), 4. Ukrajina 7 (4), 4. Latvija 6 (5), 5. Lihtenštajn 0 (6).

Hina