FOTO/VIDEO  Engleski klub pravi stadion od drveća

stadion

To bi bio prvi nogometni kao i prvi objekat u svijetu potpuno napravljen od drveta. U klubu smatraju da je ideja u skladu s imenom kluba i da je drvo materijal budućnosti. Stadion bi bio kapaciteta 5.000 mjesta s brojnim ekološkim karakteristikama.

Partner kluba koji je osnovan 1889. godine je kompanija "Ecotricit" koja je snadbjevač čistom energijom već sedam godina. Klub je trenutno u petoj engleskoj ligi, a cilj je da postane član druge divizije.

Predsjednik gore pomenutog nogometnog tima Dale Vince, ističe da je riječ o pogledu u budućnost i za firmu „Ecotriciti" i za klub.

- Našli smo savršenu lokaciju za stadion koji će imati izuzetan ekološki dizajn i infrastrukturu. Bit će prirodan i po svom imenu i po karakteristikama - otkriva Vince.

Za sedam mjeseci natječaja podnijeto je više od 50 idejnih rešenja vodećih svjetskih arhitekata. Pobjednik je arhitektonski studio nedavno preminule arhitektice, Zahe Hadid.

Iako osobno nije bila uključena u projekat, njena arhitektonska filozofija i jezik dizajna imaju udjela u pobjedničkom rješenju, tvrde njeni suradnici.

- Velika stvar je činjenica da će cijeli stadion biti od drveta i da će beton biti minimalno korišten. Kada je riječ o ugljenu, 75% negativnog uticaja po sportske objekte dolazi od materijala koji ga sadrže. Na drugoj strani drvo je veoma održivi materijal, ima izuzetno malo ugljena. To je bila naša polazna točka - objasnio je predsjednik kluba Dale Vince.