Eldis Prošić prvo ime ''novog'' Željezničara

Stanje nogometa u našoj zemlji na žalost ide samo unazad, a nikako unaprijed. Razlog valjda leži u ''Panićima'' koji i dan danas sude ''pravdu'' na nogometnim terenima u Bosni i Hercegovini. Razlog je valjda i u tome što Željezničar ove sezone po svaku cijenu mora doći do trofeja. Valjda je red i na njih nakon desetak sušnih godina. 

Glavni sudac jucerašnje ''utakmice'' Eldis Prošić glavni je akter tog novog Želje. Naime, navijači Želje ne trebaju u nebo dizati Osima, Bučana, Šehića..., nego svog pulena Prošića. Sudac koji je očito zalutao u nogomet. Sudac koji sigurno nije trebao ''pomagati'' Željezničaru jer se vidjelo da je Zrinjski nemoćan. Da Zrinjski ni u najvećoj Želji ne može ''ubaciti'' dva gola, a ne primiti ni jedan.

Ipak, Eldis iz Cazina se potrudio da utakmicu dovede do incidenta. Valjda nije dorastao ovakvim utakmica ili ga je možda kiša omela. U prvom poluvremenu kada je svatko vidio najmanje 5 minuta produžetka zbog prekida koji je trajao dosta duže zbog bacanja pirotehničkih sredstava navijača Zrinjskog u teren sudac je produžio utakmicu 40 sekundi. Tada sudac nije želio prekinuti utakmicu nego čak naprotiv. To mu je išlo u prilog. ''Ležanje'' nogometaša i jedne i druge ekipe cijelu prvo poluvrijeme smatrao je normalnim i produžio je utakmicu čak 40 sekundi, mada ruku na srce utakmica se igrala nekih 30-tak minuta.

O nedosuđenom jedanaestercu za Zrinjski (igranje nogometaša Željezničara rukom u šesnaestercu op.a.) da ni ne govorim. Također o rušenju u par navrata nogometaša Zrinjskog dosta blizu gola Željezničara također da ni ne govorimo, jer očito navijač plavih Eldis to nije vidio.

O zaboravljanju davanja kartona nogometašima Željezničara da ni ne govorimo. To je sve ''smijurija'' iz prvog poluvremena. Na žalost drugo poluvrijeme krenulo je istim tempom. Eldis ''nateže'' za plave. Grube startove nogometaša Željezničar ne vidi, dok je ''lak'' na kartonima što se tiče nogometaša Zrinjskog. 

A onda ta sedamdeseta minuta. Istina, poletjeli su razni predmeti na teren kada je nogometaš Željezničara trebao da izvede aut, ali se to i smirilo, a nogometaši Željezničara kad bi krenuli da izvedu taj isti aut padali su kao pokošeni mada na teren više ništa nije letjelo. Nije letjelo jer to navijači sa stajanja nisu željeli, nego im je valjda nestalo ''municije''. 

Ipak, nogometaši Željezničara su padali jedan za drugim, a onda bi se dizali držeći se za glavu. Normalno, kada bi dolazili do centra tu bi valjda prestala bol i nisu se ni sjećali da ih je valjda netko pogodio sa istočne tribine. Možda su im ti ''pogodci'' izbrisali pamćenje??? Sudac Eldis nije se ni približavao da vidi stanje nego je kao navijač plavih sugerirao što i kako da se utakmica za plave privede kraju.

Onda su Eldis valjda dosjetio da povuće igrače sa terena, pa kada ''navijači'' pomisle da je kraj i odu sa tribina utakmicu pred praznim gledalištem privede kraju. Tako je i uradio. Policija nije željela da isprazni tribine. Čista istina. Zašto da isprazni tribine kada navijači ne rade ništa što ne bi trebali raditi. Zašto da isprazne tribine kada nogometaši Željezničara simuliraju razne padove po terenu i zabavljaju malobrojne nogometne zaljubljenike.

Ipak, sudac Eldis ''vara'' gledatelje i nakon gotovo sat vremena išćekivanja ponovno zove nogometaše obje ekipe da odigraju utakmicu. Tako i biva. Drugi dio, drugog poluvremena odigrao se pred oko 100-tinjak zaljubljenika u nogomet. Zrinjski je uspio dati gol, ali smo mišljenja da je i nekim čudom došao do još jednog gola tko zna kakvu bi igru tada igrao Eldis. Sigurno ne onu koja bi se svidjela navijačima i nogometašima Zrinjskog.

U svakom slučaju navijač plavih Eldis zajedno sa golom Bućana donosi Želji finale dugo čekanog Kupa ''nogometne'' države Bosne i Hercegovine. Navijačima Zrinjskog ostaje gorak okus svega, a ponajviše ''nogometa'' kojeg igra Eldis i njemu slični. 

Sada uprava, nogometaši, simpatizeri i navijači Zrinjskog iz Sarajeva očekuju ''veliku'' kaznu zbog ponašanja ''Eldisa''. Ipak kada se prisjetimo da je navijač Željezničara utrčao i udario golmana Slavije prije par prvenstvenih kola, utakmica prekinuta i nastavljena sa 8000 KM štete Želji onda gore nabrojani Zrinjevci ne moraju se brinuti. Pa valjda je ova država ista za sve.