Dva lica Hrvatske: Stručnjak na klupi i srce na teren recept za uspjeh

Hrvatska, Vatreni

Na koncu doživjeli smo dva poraza, ali su ti porazi primljeni sasvim različito kod puka u Hrvatskoj, ali i puno šire po svijetu gdje žive brojni Hrvati.

VoL 1. Košarkaška reprezentacija Hrvatske igrala je na Europskom prvenstvu protiv velike Španjolske. U momčadi koju vodi veliki stručnjak Aco Petrović veliki broj mega zvijezda koje predvode Bogdanović i Šarić. Momčad je to koja gine za sveti dres, oni koji nisu htjeli otkazali su izborniku. Koga nema bez njega se može, a to su pokazali sjajni košarkaši Hrvatske koji su usprkos porazu od Španjolske pobrali simpatije navijača.

VoL 2. Nogometna reprezentacija gostovala je u Turskoj. Turska nije nogometna velesila, a Hrvatska mega momčad puna je sjajnih pojedinaca koju s klupe vodi čovjek koji nije dorastao zadatku. To je jano svima osim valjda vrhuški HNS-a i Davoru Šukeru kojima je važnije na klupi imati poslušnika nego stručnjaka. Današnji izbornik nije nikakav stručnjak, bar ne u vrhunskom nogometu.

Rezultat svega je poraz od Turske koja je ni kriva ni dužna slavila pobjedu nad Hrvatskom, i tu pobjedu mogu zahvaliti svom izborniku koji jeste u pravom smislu nogometni stručnjak. Sinoćnji poraz nije slučajan i samo je nastavak niza loših utakmica. Ne tako davno izgubili su Vatreni od Islanda, a jedva su svladali Kosovo koje je veoma nisko na nogometnoj karti svijeta.

Danas je lako biti general nakon bitke, ali ruku na srce svakome je jasno da je puno toga trulo u reprezentaciji. Jutros nas zapljuskuju izjavama da ništa nije izgubljeno, ali ukoliko se nešto pod hitno ne promijeni izgubljeno je sve. Obraz je davno izgubljen, a i ugled se gubi brzinom svjetlosti.

Jedan dan, a dvije Hrvatske. Jedna fajterska sa dušom, srcem i stručnjakom na klupi. Druga mlaka i bezvoljna sa izbornikom koji nije dorastao zadatku. Ne može niko reći da su zvijezde najvećih svjetskih momčadi zaboravili igrati nogomet, a Hrvatska jeste momčad u kojoj igraju nogometne zvijezde. Istovremeno je i žalosno i smiješno da je nakon svega izbornik zadovoljan igrom reprezentacije?.

Vremena je malo, ali ga ima dovoljno za promjene. Pitanje je ima li volje i želje za promjenama. Recept za promjene je jednostavan. Imamo ga među košarkašima. Stručnjak na klupi i srce na teren sa onima koji žele igrati za sveti dres i rezultat neće izostati.

HERCEGOVINA.info