FOTO  Dugo nisam vidio moćniju momčad od Capellove Engleske

Od trenutka kada mu je Martin Taylor slomio gležanj poput suhe grančice Eduardo Da Silva proživljava život junaka iz Tarantinovih filmova. Brzo, dramatično, ponekad groteskno i krvavo. Rehabilitacija i čak pet neuspješnih pokušaja come-backa obilježili su mu proljeće. Sumnje, šaputanja da bi “oporavak bio ravan čudu”, a zatim i sporadični bljeskovi poput onog čudesnog pogotka petom protiv Burnleyja u FA Kupu koji će kasnije u pregledu sezone biti uvršten u Arsenalovu ‘best of’ kolekciju kao sedmi najljepši pogodak u klupskoj povijesti. Ubrzo zatim još jedan spust, artroskopija koju su liječnici naše nacionalne momčadi nemušto predstavljali čas kao ‘rutinsko čišćenje zgloba’, čas kao ‘uklanjanje izraslina’ što je u javnosti posijalo novu porciju upitnika.

Eduardo je oduvijek tvrdio da će se vratiti top-razini nakon prvih pravih priprema. Da je na pravom putu bilo je jasno nakon gostovanja reprezentacije u Minsku, ali odmah zatim stigla je ona utakmica sa Celticom nakon čega mu se za vratom našla falanga Uefinih moralista, medijskih puritanaca i valjda svi engleski nogometni navijači. Osim Arsenalovih, dakako.

Kako to utječe na moje samopouzdanje? Nikako, jednostavno ne utječe - kaže Eduardo u intervjuu za naš list. - Uvrede suparničkih navijača odbijaju se od mene, ne pogađaju me ni najmanje. Žao mi je što je do svega toga uopće došlo, ali ne namjeravam se vraćati na cijeli slučaj jer sve je već izrečeno i napisano.

Onim počasnim pogotkom na Wembleyju on je kako-tako očuvao obraz hrvatske reprezentacije. Tri tjedna kasnije složio je dojmove:

- Takav je sport, nekad jednostavno ne ide onako kako zamisliš, ali na sreću mi uvijek moramo razmišljati o sljedećoj utakmici. Nema vremena za tugovanje, čekaju nas novi izazovi. Meni je pogodovalo to što moj klub dobro gura na početku sezone, lakše je bilo oporaviti se od tog šokantnog poraza, koji jest bolan ali nije tragičan jer ne pamtim kada sam posljednji put igrao protiv tako moćne momčadi kakva je Capellova Engleska. U ovim kvalifikacijama Englezi su se predstavili kao megamomčad.

• Ako je nešto pozitivno u tom porazu, onda je to podatak da su Englezi pretvrda kost za sve momčadi u našoj skupini?

- Slažem se, Englezi u onakvom izdanju kao na Wembleyju ne mogu izgubiti utakmicu u Ukrajini. Naravno, nogomet je nepredvidljiv i nije nemoguće da se dogodi i suprotno, ali objektivno... Puno je lakše nama dobiti utakmicu u Kazahstanu, nego Ukrajincima savladati moćnu Englesku.

• Ipak ćemo igrati u Južnoj Africi?


- To je od početka ciklusa bio naš cilj i nismo odustali od njega. Vrijeme je da nam se neke stvari i poklope. Vidjeli ste nas u odličnom izdanju u Bjelorusiji zato što smo napokon bili kompletni, a na Wembleyju je već bila drukčija priča. Važno je da smo svi na okupu, nadam se da ćemo dobiti priliku kroz dodatno doigravanje u studenom čekirati kartu za Svjetsko prvenstvo.



• U klubu sjajno koristite svaku ponuđenu priliku, ali dojam je da vam Wenger nastavlja oprezno dozirati minutažu u najzahtjevnijim utakmicama?

- Trener je uvijek taj koji odlučuje, tu nema razgovora. Wenger je vrhunski stručnjak, on najbolje zna što je potrebno momčadi u određenom trenutku. Moje je da na najbolji način iskoristim minutažu i maksimalno pomognem klubu. Ja ne osjećam da menadžer neopravdano forsira nekog od mojih suigrača. Sve su to odlični igrači, užitak je igrati i s Van Persiejem, i s Bendtnerom...

• Kakve su ambicije ‘topnika’ u ovoj sezoni s obzirom da već četiri godine čekate trofej?

- Prerano je za takve razgovore. Prvenstvo je dugo, mi moramo nastaviti pobjeđivati u kontinuitetu i podizati formu, a ako ostanemo dovoljno dugo u vrhu, onda je na proljeće sve moguće...



• Vjerujete da se možete boriti za naslov s Chelseajem i Unitedom? Gdje je u toj priči Tottenham s jakom hrvatskom kolonijom?

- Zašto da ne? Arsenal je veliki klub koji ima pravo razmišljati o najvećim dosezima. Što se tiče Tottenhama, momčad je izuzetno jaka ove sezone. Drago mi je što su moji suigrači iz reprezentacije i Dinama pokazali da mogu voditi tako veliku momčad u jakoj Premier ligi. Šteta je samo što u nastavku prvenstva neko vrijeme ne mogu računati na Modrića. Njegov izostanak će osjetiti na rezultatima, osjetili bi ga i puno veći klubovi...

• Vaši osobni ciljevi ove sezone?

- Najbitnije mi je da ne bude ozljeda i da imam kontinuitet. Golovi i asistencije mi nikad nisu ispred interesa momčadi, ali ako bude sve kako treba, bit će i golova i asistencija.

• Arsenalova je obveza svake godine jurišati i na Ligu prvaka?

- Nažalost i ovdje, kao i u Premier ligi, mogu ponoviti samo to da je prerano za razgovore o naslovu. Siguran sam da ćemo proći skupinu, ali ne usudim se prognozirati kako daleko ćemo stići. Ne vidim jednog izrazitog favorita u tako snažnoj konkurenciji.



• Za dvije godine boravka na Emiratesu navijači su prema vama razvili posebnu simpatiju. Postoji li neko objašnjenje?

- Uvijek sam imao podršku s tribina, voljeli su me i navijači Dinama, vole me navijači reprezentacije, a često mi skandiraju i Arsenalovi fanovi. Nemam posebno objašnjenje za to. Možda je odgovor to što nikada nisam kalkulirao, borim se najbolje što znam i ne postavljam uvjete drugima. Valjda su to navijači prepoznali.

jutarnji list/hercegovina.info