Dolazi li kraj Lige prvaka?

atletiko- real madrid
Smatraju da su prerasli Ligu prvaka i okršaje s prvacima Bjelorusije, Hrvatske, Češke, Slovačke ili Slovenije, koji prema aktualnom sistemu kvalifikacija, zahvaljujući Michelu Platiniju koji je najveće natjecanje htio približiti i malima, često izbore grupnu fazu.

UEFA velikane, naravno, pokušava u tome zaustaviti pa im na razne načine izlazi ususret. Posljednji u nizu popusta bogatašima je reforma Lige prvaka, prema kojoj četiri najjače europske lige imaju 16 osiguranih mjesta u grupnoj fazi, a za "male" su rezervirana samo četiri mjesta kroz kvalifikacije.

Međutim, i u UEFA su svjesni da će teško spriječiti udruživanje velikana u jedno natjecanje, pa su reforme za Ligu prvaka uveli do 2021. godine. Onda bi, pak, trebale uslijediti nove promjene koje bi donijele drastičniju razliku između velikih i malih.

- Svjetska Superliga je nezaustavljiva, tvrdi Jacco Swart, jedan od vodećih ljudi u europskom nogometu.

- Za nekoliko godina će sigurno doći do svjetskog klupskog natjecanja i to se nikako neće moći spriječiti. Bit će to ekskluzivni party za najbogatije klubove svijeta koji će dobivati ogroman novac od sponzora i TV prava, istaknuo je Swart.

Ugledni britanski list Mirror otkriva da su razgovori o natjecanju europskih velikana sa ostatkom svijeta već započeli, a da bi globalna Superliga, koja bi trebala početi 2021. godine, mogla imati 22 kluba. Španjolska bi imala tri predstavnika, a to bi bili Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid.

Englezi bi bili najbrojniji, pa bi u ovom natjecanju imali čak pet predstavnika i to: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City. Talijani bi igrali sa tri ekipe i to tri najtrofejnija kluba Juventus, Inter i Milan. Nijemci bi nastupali sa dva najveća kluba Bayernom iz Münchena i Borussijom Dortmund, dok bi Francusku predstavljali Paris Saint Germain i Lyon.

Osim ekipa iz liga petice, u natjecanju bi sudjelovale i one iz ostatka svijeta, pa bi tako Sjedinjene Američke Države predstavljali Los Angles Galaxy i New York City. Južnu Ameriku bi predstavljao brazilski Corinthians.

Kinezi bi u Superligi, zbog svoje financijske nadmoćnosti u posljednje vrijeme, kada je u pitanju nogometno tržište, imali dva predstavnika.

Tako bi iz kineske lige igrali Guangzhou Evergrande i Shangaj SIPG. Po jednog predstavnika bi imale Australija i Južna Afrika. Zemlju kengura predstavljao bi Melbourne City, dok bi domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva iz 2010. godine predstavljao SuperSport United.

Naravno, ovo je i dalje mrtvo slovo na papiru, a kako piše Mirror, čekaju se ocjene UEFA i FIFA.