Dinamu večeras životna prilika za Božić u Europi

Dinamo, Europska liga
Ili statistika, po kojoj je Dinamo od 2000. godine poražen osam puta na devet gostovanja u ligama petice? Istina, Dinamo u ovom trenutku i nije kalibar Villarreala, ali u predvečerje ove velike utakmice za plave nije naodmet podsjetiti da je hrvatski prvak u prva četiri nastupa u Europskoj ligi osvojio više bodova od svoga uglednoga španjolskog suparnika, ali i Sampdorije, Juventusa, Napolija, Palerma ili Borussije. Da Dinamu ova utakmica nije životno važna kao Villarrealu te da je njegov trener Vahid Halilhodžić vodio 20 europskih utakmica (od toga 12 u Ligi prvaka), a Villarrealov Garrido samo šest. Sve ovo voda je na mlin plavih, aduti zbog kojih ih se ne smije podcijeniti,piše portal dalje.com.

Kad su u pitanju srazovi sa Španjolcima, prva je asocijacija Dinamova raskoš protiv Atletica u Zagrebu (1:1) i bijeda u Madridu (0:1). Bilo je to prije trinaest godina, kada je Dinamo predvodio Robert Prosinečki. No, pitate li starije generacije, mnogi će reći da je Dinamo u Španjolskoj odigrao jednu od najvećih utakmica u bogatoj povijesti. Pa makar ona i bila prijateljska, Dinamo je 4. rujna 1974. godine bio na naslovnicama svih španjolskih dnevnih listova. Tadašnji kapetan plavih Filip Blašković i danas čuva fotografiju s utakmice u kojoj je Dinamo "tresnuo" Real Madrid na Bernabeuu 4:3! Popularni Šiljo diktira sastav Dinama: Šarović, Bedi, Jovićević, Kuže, Miljković, Blašković, Čerček, Kranjčar, Bonić, Mustedanagić, Senzen. Trener je bio Mirko Bazić...

- Igrali smo pred 125.000 gledatelja, a Real je već tada imao "galacticose", tadašnje svjetske prvake Netzera i Breitnera, zatim Del Bosquea, nadolazeću zvijezdu Camacha... Vodio ih je Miljanić i pozvao je Dinamo na otvorenje sezone, naravno, da bi publici priuštio golijadu. I bilo je tako, ali mi smo im zabili četiri komada! - prisjeća se Blašković.

Za plave su zabili Bonić i Čerček te dvojica rezervista, Devčić i Tukša. Ima li i danas sličnosti u odnosu snaga španjolskog i hrvatskog kluba, pitamo Blaškovića.

- I Villarreal je danas veliki favorit protiv Dinama, ali samo zato što naši nemaju toliko iskustva u sudarima s jakim suparnicima. Mi smo '70-ih na pripremama stalno igrali protiv najjačih europskih momčadi i zato nas ni Real nije mogao impresionirati. No, ni Halilhodžićev Dinamo nema razloga strahovati, i on je već pokazao obrise ozbiljne europske momčadi - ohrabrio je dinamovce Blašković.

Jedno je sigurno: Dinamo danas više nije onaj od prije dvije godine, kada je kilav i preplašen od Tottenhama popio četiri komada. Istina, nije ni neustrašiv i drzak kao 1974., ni blizu lepršav kao 1997., ali je na putu da postane veći. Do prezimljavanja je još 180 minuta...

Halilhodžić je vodio 20, a Villarrealov trener Garrido samo 6 europskih susreta