Dinamo razbio Astanu i napravio korak prema doigravanju za LP

Dinamo, FC Astana
Plavi su na Astana Areni slavili 2:0 golovima Marija Budimira u 39. minuti, te Danija Olma u 85. minuti.

Nenad Bjelica nije napravio niti jednu promjenu u odnosu na prvih 11 protiv Hapoela. Jedina dvojba prije utakmice bio je Arijan Ademi koji par dana nije trenirao punom snagom, no kapetan je stisnuo zube i predvodio svoju momčad u lov na play-off Lige prvaka.

Sastav koji je izveo Bjelica na teren odmah je pokazao da se plavi u Kazahstanu neće braniti, već će ići na pobjedu. I pogodio je Bjelica, jer ofenzivci Oršić, Hajrović, Olmo, te u špici Budimir radili su dosta problema kazahstanskom prvaku. No, prvu veliku priliku imao je domaćin, i to u 9. minuti iz slobodnog udarca. Lukavi Mađar László Kleinheisler pucao je iskosa s 25 metara izravno na gol, iako su svi očekivali centaršut. Lopta je srećom pogodila stativu i odbila se u gol-aut. U 25. minuti Bjelica se izderao na svog stopera Kevina Theophilea. Dinamov francuski stoper odlučio je driblati - u svom šesnaestercu! Umalo je izgubio loptu, a to bi onda bio vjerojatno gol. Ovakve stvari ne rade se ni u županijskim ligama, a kamoli na utakmici koja odlučuje o prolasku u play-off Lige prvaka.

No, dinamovci su u tim trenucima prvog dijela pokazivali da se ne boje Astane, da nisu impresionirani stadionom, publikom, niti superbrzom umjetnom travom. A u 39. minuti plavi su terensku nadmoć okrunili pogotkom. I to nakon majstorije mladog Španjolca Danija Olma. Dvojica suparničkih braniča su bila pokraj njega, a on je primio loptu okrenut leđima prema golu pa je prebacio preko Aničića i sjurio se na gol. Fantastično je vidio Budimira na drugoj stativi, a stasiti Sinjanin ovakve šanse ne propušta, te je zabio za 1:0.

Dinamo je u nastavak krenuo s novim napadačem, Marijom Gavranovićem. Budimir je svoje napravio, zabio je gol praktički iz jedine prave šanse, a i Gavranović je u drugom dijelu bio jako opasan za obranu Astane. U 56. minuti Dinamo je imao šanse do kraja prelomiti utakmicu. Olmo je imao zicer, ali golman Astana Erić mu je obranio. Gavranović je povukao kontru, sjajno je vidio Olma na desnoj strani, Dinamov Španjolac pucao je po travi sa sedam, osam metara, ali srpski golman je obranio. U 70. minuti zagrebačka je momčad imala novu stopostotnu šansu, to jest više njih u istoj akciji. Hajrović je povukao po desnoj strani, i dodao Gavranovi koji je odlično pucao no udarac je obranio vratar Astane. Lopta je stigla do Olma koji je pucao u blok, a potom je Hajrovićev udarac također završio u bloku.

No, točku na i dinamovci su stavili u 85. minuti. Gojak je uposlio Olma, Španjolac je povukao 3-4 metra, te sjajno s 25 metara pogodio donji desni kut vratara Astane. Bila je to nova majstorija Olma, koji je pokazao da je igrač za velike stvari. Do kraja su Zagrepčani lakoćom priveli utakmicu kraju, te napravili veliki korak prema prolasku u završno pretkolo Lige prvaka. Nenad Bjelica može biti vrlo zadovoljan igrom svoje momčadi, kapetan Ademi odigrao je novu sjajnu utakmicu, ofenzivci Olmo, Oršić, Budimir, Gavranović bili su jako dobri, a i obrana je praktički odigrala bez greške. Već se vidi rukopis osječkog trenera, ovakav Dinamo ove sezone može napraviti dobre rezultate. Uzvratna utakmica protiv Astane igra se za tjedan dana, u 20 sati na maksimirskom stadionu.

Vjerujemo da će plavi i u Zagrebu potvrditi da su bolji od Kazahstanaca, a onda će ih čekati dvoboj play-offa za Ligu prvaka protiv Young Boysa. Već prolaskom Astane, što je prema viđenom u prvoj utakmici izgledno, Dinamo bi u najgorem slučaju osigurao igranje u skupini Europske lige, čime bi zaradio tri milijuna eura. Naravno, plavima će cilj biti izbaciti Young Boyse, te tako ući u Ligu prvaka i osigurati 15 milijuna eura nagrade od Uefe. A nadamo se da ova momčad u Ligi prvaka ne bi bila kanta za napucavanje, kao Dinamo nekih prijašnjih godina.

vecernji list