Dinamo bi zaradom od Lige prvaka mogao financirati izgradnju novog stadiona

Dinamo, zarada, Liga prvaka

Dinamo će od Uefe za plasman i dosadašnje rezultate u Ligi prvaka dobiti oko 200 milijuna kuna. Svaka nova pobjeda klubu će osigurati 2,7 milijuna eura, a remi 900.000 eura. Troškovi izgradnje stadiona su oko 280 milijuna kuna.

Iza Dinama i njegovih navijača je noć iz snova. Maksimirski klub odigrao je povijesnu utakmicu na otvaranju ovosezonske Lige prvaka, utrpao četiri gola u mrežu Atalante, prošlogodišnje treće momčadi Serie A i proslavio svoju prvu pobjedu u natjecanju i prvo mjesto u skupini C.

Sinoćnja rapsodija napunila je blagajnu kluba za dodatnih 2,7 milijuna eura, odnosno za oko 20 milijuna kuna, a to znači da je Dinamo samo ove sezone od svojih nastupa u Europi od Uefe dobio oko 200 milijuna kuna! Za plasman u natjecanje po skupinama Dinamo je postao bogatiji za 15,25 milijuna eura, oko osam milijuna eura dobit će na temelju klupskog koeficijenta stečenog u posljednjih 10 godina, a dodatna dva milijuna čekaju ga iz Uefina marketinškog fonda.

S obzirom da svaka pobjeda u skupini donosi 2,7 milijuna eura, Dinamo je od sinoć bogatiji za taj novac. A ako nastavi s fantastičnom igrom i osvajanjem bodova, čeka ga nevjerojatna zarada. Jer Uefa je za svaku pobjedu u skupini namijenila taj iznos, dok će za osvojeni bod svaku momčad nagraditi sa 900.000 eura. Prolaz u osminu finala vrijedan je 9,5 milijuna eura, četvrtfinale će klubovima osigurati 10,5 milijuna, a polufinale 12 milijuna eura. Momčadi koje zaigraju u finalu zaraditi će po 15 milijuna eura, a pobjednik Europe će biti bogatiji za 19 milijuna eura, a čeka ga još i 3,5 milijuna eura za nastup u europskom superkupu. Ako ga osvoji, slijedi i dodatna zarada od milijun eura.

Gledajući ukupnu zaradu stečenu u ovogodišnjoj Ligi prvaka, Dinamo si gotovo samo s tim novcem može pokriti izgradnju novog stadiona. Kako je najavio predsjednik kluba Mirko Barišić, novi stadion gradit će se na Maksimiru, a trebao bi biti završen 2021. godine. Bit će kapaciteta 30.000 mjesta, a procijenjeni troškovi izgradnje su oko 280 milijuna kuna. Pomoć je najavio Grad Zagreb, ali klub je spreman sam financirati modernu sportsku Arenu. S ovakvim predstavama Dinama među elitnim europskim klubovima, ona je gotovo jedino što još nedostaje da zaokruži nevjerojatnu priču, pišu 24sata.hr.

Uefa ove sezone očekuje zaradu od 3,2 milijarde eura, a klubovi koji se natječu među sobom će podijeliti 2,04 milijarde. Oko pola milijarde ide klubovima iz Europske lige. Krona europska nogometna kuća nagrađuje i lige klubova koji se bore u njihovim natjecanjima pa je tako Dinamo ulaskom u skupinu Lige prvaka svakom hrvatskom prvoligašu osigurao po tri milijuna kuna.