Detaljna analiza skupine D: Ovo su moguće kalkulacije, Hrvatska je na dobrom putu čak i ako danas ne pobijedi

Hrvatska zemlja, Svjetsko nogometno prvenstvo, Hrvatska nogometna reprezentacija, Daniela Škegro, Hrvatska, velimir raspudić, Vatreni, vatreni Hrvatska, Fra Karlo Lovrić, Hrvatska
Hrvatska pobjedom ima siguran prolaz skupine, no neće biti jasno jesmo li osigurali prvo mjesto, za to treba pričekati do utakmice Islanda i Nigerije koja se igra dan kasnije.

Naravno da nam je prvo mjesto ovog časa cilj, iako još nije izvjesno tko bi nam bio suparnik.

Opet, Francuska je favorit, za vrh u toj skupini koja se križa s nama, bez obzira što je teško dobila Australiju, u utakmici u kojoj nije oduševila, pa bi nam se smiješila Danska. Dakako, intencija je da što više posla obavimo u dvije runde jer u trećoj nam nikad na velikim natjecanjima nije išlo. Ako Vatreni osvoje bod i dalje će sami rješavati svoju sudbinu i po pitanju prvog mjesta, a kamoli drugog. No, čak i u slučaju poraza naša reprezentacija neće staviti sudbinu u tuđe ruke, i dalje će joj pobjeda nad Islandom biti dovoljna za osminu finala, ali u tom slučaju gotovo sigurno s drugog mjesta.

Treća utakmica na velikim natjecanjima nam ne ide na ruku
Vatreni su 2002. trebali svladali Ekvador u trećem kolu za prolaz na Svjetskom prvenstvu, ali su poraženi. Dvije godine kasnije dogodilo se isto s Engleskom u Portugalu na Euru, da bi s Australijom igrali 2:2 u Njemačkoj, također na SP-u, kad je samo pobjeda bila dostatna za osminu finala. Na Euru 2012. godine dovoljno bi bilo i 1:1 sa Španjolskom, no završilo je 1:0 za njih. Na SP-u u Brazilu i peti put, kad je trebalo napraviti rezultat u trećem kolu, to se nije dogodilo, Meksiko je matirao Kockaste 3:1. S takvim pedigreom sigurno nećemo mirno čekati treću rundu bude li nam trebala pobjeda.

Ključna utakmica: Island - NIgerija
Rezultat susreta Island - Nigerija može nam olakšati i otežati. Najbolje bi bilo da remiziraju jer u tom slučaju nama su dovoljna još dva neodlučena ishoda da smo sigurno barem drugi, pobjeda bilo koje od ovih ekipa, i da mi ne dobijemo, značila bi da Island moramo svladati, ili čekati kako će proći Argentina i Nigerija, zavisi bi li Nigerija imala tri boda ili Island četiri.

Iako nam je i prvo mjesto dostupno s bodom, u toj varijanti vjerojatno bi na kraju odlučivala gol-razlika. Pozicija Vatrenih je dobra, ali ništa nije riješeno, utakmica s Argentinom itekako ima natjecateljsku važnost. Koliko god nije biti ili ne biti.

ŠTO AKO DOBIJEMO...

Vatreni bi imali šest bodova i osigurali prolaz skupine, a bili bi vrlo blizu i prvom mjestu. Možda bi ga imali dan kasnije ako Island i Nigerija odigraju neodlučeno, a moguće je da bi morali uzeti bod s Islandom u posljednjem kolu. Ili barem dočekati da se poklope drugi rezultati.

ŠTO AKO REMIZIRAMO...

Pozicija bi i dalje bila vrlo dobra jer Hrvatska bi pobjedom nad Islandom sigurno bila prva u skupini, a s bodom bi imala prolaz. Čak je moguće da bude drugo mjesto ukoliko se poklope rezultati drugih susreta, ako Argentina, primjerice, ima isti broj bodova, ali slabiju razliku pogodaka.

ŠTO AKO IZGUBIMO...

Teško je očekivati prvo mjesto, no o prolazu bi naši i dalje sami odlučivali, trebali bi u trećem kolu dobiti Island i izborili bi osminu finala. Dakle, ni taj rezultat ne bi bio dobar, ali ni fatalan, no ostala bi totalna neizvjesnost i vjerojatno teži suparnik u sljedećoj fazi natjecanja.

vijesti.hr