Deseci policajaca prekinuli mirni prosvjed Dinamovih navijača ispred Maksimira i priveli jednog od vođa BBB-a

Iako je prosvjed uredno prijavljen i odobren, a prosvjednici ničim nisu remetili javni red i mir, oko 22:30 su navijače na livadi kod spomenika BBB-ima poginulima u ratu za Hrvatsku okružili mnogobrojni pripadnici interventne policije, piše index.hr.

Njih više desetaka je mjesto prosvjeda okružilo iz više smjerova, a došli su pješice. Nakon što su legitimirali otprilike jednak broj navijača koji protestno kampiraju ispred stadiona, pitali su tko je vođa prosvjeda. Javio se Tomo Glušić (predsjednik Kluba navijača BBB-a), nakon čega su ga priveli u policijsku "maricu". Odmah zatim na plato ispred stadiona došlo je još policijskih vozila. Policijski inspektori su navijačima rekli da mogu nastaviti s prosvjedom ako pri tome ne remete red i mir.

Bdijenje u šatorima i vrećama ispod Mamićevog prozora

Neprestano bdijenje koje je ispod zapadne tribine Maksimira započelo u nedjelju u 18 sati, kulminaciju će doživjeti u utorak, kada također u 18 sati počinje Dinamova skupština.

Nakon prosvjeda protiv Mamića, akcija plakatima i grafitima, višemjesečnog bojkota Dinamovih utakmica koji su prekinuli tek masovnim desantom na trening i navijanjem na tribinama pomoćnog terena, navijači iz obje udruge, članovi Inicijative Zajedno za Dinamo, potpomognuti djevojkama, ženama i djecom, pokrenuli su novu akciju protiv omrznutog im gazde kluba i njegovog načina vladavine Dinamom.

Na livadi iza spomenika Bad Blue Boysima poginulima u ratu, počeli su 48-satno kampiranje kojem je cilj pokazati Mamiću da ipak neće poslušati onu jednog od njegovih satelita i "osnovati si drugi klub, a ovaj ostaviti njima", nego da su tu po cijeli dan i noć, iako ih nema na utakmicama.

Njih stotinjak, opremljenih šatorima, vrećama za spavanje i prostirkama, utaborili su se na livadi ispod hrvatske zastave i poruke "Nećeš razbojniče" i blizu službenog ulaza na stadion. Navijački kamp nalazi se točno preko puta kancelarija braće Mamić i uprave kluba, pa će biti zanimljivo gledati kako će izgledati njihov suživot sljedeća dva dana. Navijači će na tom mjestu čekati utorak i Skupštinu kluba na koju im je zapriječen ulaz.

Navijači žele pravilo "jedan član - jedan glas"

"Podno zapadne tribine Maksimira u nedjelju u 18 sati, za Dinamo bez kriminala, osobnih interesa, za naš Dinamo. Jedan član - jedan glas" stajalo je u pozivu Inicijative Zajedno za Dinamo, Udruge navijača Dinama, Kluba navijača Bad Blue Boys i kako sami kažu, "što je najvažnije, mnoštva članova udruge građana NK Dinamo."

Dinamovi navijači najavljuju da će se tijekom održavanja Skupštine 12. travnja u 18 sati dogoditi kulminacija ovog prosvjeda, te pozivaju članove i navijače Dinama da im se tada masovno pridruže u protestu protiv načina kako se trenutno upravlja Dinamom, a "za demokratski Dinamo svih njegovih navijača".

Mamićevo pravilo: "Jedan čovjek - jedini glas"

"Članove kluba nazivali su ulicom. Je li ovo ulica?" retorički se pitaju navijači Dinama u videu koji prilažemo uz tekst, dok se redaju scene s izbornih Skupština Reala, Barcelone, Schalkea, klubova gdje vrijedi pravilo "jedan član - jedan glas". Tako da na njihovim javnim skupštinama vidimo mnoštvo, stotine i tisuće navijača, članova kluba koji sudjeluju u biranju uprave, a ne kao što je u Dinamu slučaj, zatvorenu i tajnu sektu menadžersko-političke elite, u kojoj su i oni samo paravan za pravilo "jedan čovjek - jedini glas".