FOTO  Delije uništavale, milicija tukla Hrvate, Boban odlučio: Dosta!

Zvone Boban
...da je svaki podatak koji dodamo o toj povijesnoj utakmici za Hrvatsku neka vrsta reciklaže. Bez ikakve sumnje, neodigrani derbi u Maksimiru povijesno je važan za Hrvatsku, kao što je u tom trenutku bio povijesno bitan u ostvarivanju legitimne težnje za samostalnošću.

Umjesto lijepih poteza i golova, svijet su preplavile slike mladog kapetana Dinama Zvonimira Bobana koji se zaletava na milicajca.

- Bio sam spreman riskirati sve za hrvatski cilj, svoj život i karijeru - rekao je Boban.

CNN je ovaj događaj uvrstio među pet utakmica koje su promijenile svijet.

- To je bila najvažnija utakmica u povijesti Jugoslavije - rekao je dr. Neven Anđelić, autor knjige 'Bosne i Hercegovina: Kraj ostavštine'.

Tvrdnje onih koji kažu da rat nije počeo na Maksimiru potkrepljuje podatak da su Dinamo i Crvena zvezda igrali i sljedeće godine, ali sudionike krvavog derbija 13. svibnja 1990. godine koji su taj dan rekli 'ne' gaženju hrvatskog ponosa' ništa ne može i neće uvjeriti da to nije bila iskra koja je zapalila sve. Uostalom, na jednoj od obljetnica Cico Kranjčar rekao je da je baš 13. svibanj bio poticaj stvaranju hrvatske države, poticaj koji je stigao od generacije 1990. u kojoj je bio utkan revolt protiv tadašnjeg režima. Poticaj generacije koja je toga dana na Maksimiru rekla 'da' težnji za nacionalnom slobodom što je bila najava bezuvjetnog opredjeljenja za samostalnošću što će biti realizirano godinu dana kasnije i plaćeno krvavom srbočetničkom agresijom na našu zemlju.

Kronologija nereda

Neredi su bili inscenirani? Teorije o pripremljenom nasilju imaju smisla. Zapravo, puno toga im ide u prilog, od nevjerojatnih sigurnosnih propusta policije i službi pa do hrpe kamenja kojima su mogli napuniti dva šlepera, a našli su se na tribinama.

Dinamo i Zvezda tog 13. svibnja trebali su odigrati utakmicu koja nije imala natjecateljsku važnost. Prije toga je u Hrvatskoj na prvim višestranačkim izborima pobijedio HDZ s Franjom Tuđmanom.

Na Maksimir su stigle Delije, navijačka skupina Crvene zvezde predvođene ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, za kojeg se kasnije ispostavilo, ne samo da je bio naoružan, već je i pucao u utrobi maksimirskog stadiona!

Delije su u Zagreb stigle samo s jednim ciljem, razbijati i provocirati. Počeli su s demoliranjem južne tribine, režimska milicija sve je samo gledala. Gledali su i kako Delije tuku malobrojne Dinamove navijače na jugu.

'Nisam junak, junaci su išli u rat'

Ujedinjeni hrvatski navijači na ostalim tribinama nisu htjeli gledati. Provalili su na teren i krenuli prema jugu, a navijači Zvezde u strahu su se povukli na vrh tribine. Spasila ih je intervencija milicije koja je tukla samo hrvatske navijače.

No to više nije mogao gledati golobradi kapetan Dinama Zvonimir Boban.

- Sjećam se svega s ponosnom. Tada sam riskirao karijeru, ali neki drugi, bezimeni navijači, riskirali su svoje živote. Opet bih udario onog milicajca, ali nisam htio biti nikakav heroj, samo sam reagirao na nepravdu koja je trajala godinama. Junaci su išli u rat, mi smo bili samo buntovnici - rekao je Zvonimir Boban.

Bobanu prijetio metak u leđa

Tek prije dvije godine prikazane su snimke koje su skupljale prašinu, a na kojima se vidi kako milicajac prvo nasrće i napada Bobana, a tek onda mladi kapetan uzvraća.

- Svijet je obišla slika Bobana kako nasrće na policajca. Međutim, slika na kojoj policajac najprije palicom bez razloga napada Bobana ostala je skrivena u videoarhivama. Nekome je bilo u interesu da ona ne bude prikazana - rekao je Miljenko Mankas, autor dokumentarca 'Domovinski rat je počeo na Maksimiru'.

Arkan je pucao

Milicajac Refik Ahmetović kojeg je Boban udario taj dan nije trebao ni biti na poslu. ali pozvali su ga zbog straha od nereda. Rekao je i kako su ga kolege nagovarale da puca u Bobana. On nije pucao, ali Željko Ražnatović Arkan jest.

Bivši Zvezdin čelnik Vladimir Cvetković ispričao je kako je Arkan pucao u zrak na Maksimiru kako bi spasio delegaciju Zvezde od linča navijača.

To je isti onaj ratni zločinac Arkan koji je godinu dana kasnije palio slavonska sela i ubijao za što nikad nije odgovarao. Već sljedeće godine mnogi od onih koji su bili na utakmici na Maksimiru ginuli su za Hrvatsku u ratu do pobjede i nezavisnosti.

24sata.hr