Da li nam treba tehnologija u nogometu?

Bilo je mnoštvo prilika u nogometu kada se tehnika mogla i vjerovatno trebala koristiti. U finalu Svjetskog prvenstva 1966. godine susreli su se Engleska i Njemačka. Rezltata je nakon 90 minuta bio 2:2, da bi u produžetcima Geoff Hurst pogodi prečku od koju se lopta odbila prema liniji i nije ušla u gol. Sudija je tada dosudio gol za Englesku, koja je na kraju slavila, uz još jedan pogodak, sa 4:2. Iako se ova utakmica igrala prije 46 godina, o tom golu se vode još rasprave. Susret je snima u kolor tehnici i mogolo se lako ponavljanjem snimka prosuditi šta se tačno desilo, kao što se to čini, na primjer, kod spornih situacija u Američkom fudbalu.

No, preskočimo nekoliko decenija naprijed. 4. januara 2005. godine, igrač Tottenhama Pedro Mendes uočio je da je golman Manchester Uniteda, Roy Carroll, previše izašao naprijed i odlučuje se da ga pokuša lobovati sa centra. Caroll loptu ne uspijeva uhvatiti te se lopta odbija od njega 1 metar u gol, ali zbog nedostajanja linijskih tehnologija koje bi ga upozorile, sudija donosi odluku da lopta nije prešla gol liniju.

Ove sezone, Sunderland je iznenadio vodeći na tabeli Manchester City kada je Ji Dong-Won u 90. minuti donio pobjedu Sunderlandu. Problem? Dong-won je zapravo bio u ofsajdu.

Ovakvih primjera ima skoro svakog mjeseca, a kada god se nakon neke važnije utakmice dovoede u pitanje odluke sudija, to je zapravo istiniti poziv za uviđenje tehnologije na nogometne terene.

Zapravo, nogomet je jedan od rijetkih sportova koji se ne koristi tehnologijom. U NHL-u mnogobrojne sporne odluke se donose nakon detaljnijeg pregledanaj situacije na snimci. U SuperBowlu ove godine hvatanje od 38 jardi koje je postigao Eli Manning dosuđeno je kao tačno, nakon pregledanja snimka jer je prvobitna odluka bila sporna. Pored Grand Slam turnira i turnira iz Masters serije, svake godine u tenisu novi turniri uvode Hawk Eye tehnologiju. 2007. u finalu Wimbledona Nadal se pozvao na Hawk Eye kada mu je dosuđen aut. Hawk Eye je potvrdio sumnje Nadala i pokazao da je loptica zapravo dotakla liniju zbog čega je Španac osvojio poen.

Zašto onda FIFA ne uvede, za početak, tehnologiju kojom bi se razrješavala sporna situacija da li je lopta prešla gol liniju. Čini se sa je FIFA prilično odbojna kod uvođenja tehnologije u nogomet, ali svake godine želi da poboljša suđenje. Ali šta kada se sudija nalazi na centru, a igrač poput Mendesa upiti udarac na gol. Da li zaista postoji način da se poboljša vid sudije u tolikoj mjeri da vidi šta se desilo na gol liniji sa razdaljine od nekoliko desetina metara. FIFA je već uvela još jednog sudiju na utakmice Lige prvaka, a najavili su da od 2014. bi na terenu moglo biti još sudija, ali da li će to zaista rješiti problem? FIFA kaže kako ne postoji sistem koji neće nikada griješiti, ali tehnologija kojim bi se nadzirala gol linije je sigurno najbliža tome. Njeno korištenje bi također bilo jednostavno. Dovoljno je ubaciti senzor u loptu koji bi sudiji u roku od nekoliko milisekundi dao do znanja da li je lopta prešla gol liniju.

Da li mi zaista želimo tehnologiju?

Kao navijači i miljenici nogometa da li zaista želimo da se uvede tehnologija? Dali će to učiniti stvari boljim ili gorim? Ako se uvede tehnologija, onda nogomet postaje nauka. Sve iracionalne odluke i odluke o kojima će se raspravljati decenijama će biti eliminisane i sve će postati perfektno. Da li mi, kao obožavaoci nogometa, zaista želimo da dođe do toga? Uzmimo za primjer utakmicu između Sunderlanda i Manchester Cityja. Da se koristila tehnologija i ponavljanje snimka, gol Ji Dong-Wona bi bio poništen a Sunderland ne bi došao do jedne od najznačajnijih utakmica u sezoni.

Jednom kada se riješite onoga što nogomet čini nepredvidljivim, izgubili ste svu čar igre. Zar ne?

izvor: sigurantip.com