Ćiro: Pobijedit ćemo Brazil koji ima hipoteku domaćinstva

Miroslav Blažević Ćiro
Iako je dan ranije nakon velikog dočeka i prvih razgovora Ćiro govorio kako je 70 posto sigurno da će preuzeti Solin novi dan donio je drugačiji rasplet nakon što je trener svih trenera pregledao igralište.

Uslijedila je nova jednoipolsatna runda razgovora između čelnika kluba i grada Solina predvođenih predsjednikom Solina Joškom Delaleom i gradonačelnikom Blaženkom Bobanom s dva Miroslava Blaževića, ocem i sinom, prije svega oko uvjeta za rad. Zajednički su potom Delale i Ćiro izašli iz kluba pred brojnu novinarsku svitu, no odmah se na njihovim licima vidjelo da nisu uspjeli dogovoriti suradnju.

- Žao mi je. Nisam došao ovdje kao turist, došao sam s najvećom željom da s ovom mladošću pokušam napraviti sportski podvig, međutim evidentno je da za su za to potrebni neki detalji koji ovaj skromni, čestiti klub nije momentalno u stanju riješiti zbog već dobro poznatih neprilika u cijelosti u Hrvatskoj, a osobito ovdje. Mi se nažalost razilazimo. Nije mi lako to reći... - kazao je Blažević pa potom takav rasplet kojim je u sekundama izdušila euforija nastala oko kluba i dodatno obrazložio.

- Došao sam s velikim entuzijazmom jer sam stigao da napravim nešto što tradicija ovog kluba nalaže, a to je da sačuva svoj status (nap.a. drugoligaški). Od srca im želim da to naprave i bez mene.

Glavna prepreka bili su prema Blaževiću uvjeti za rad, ono što je od kada se ova priča zavrtjela stalno i naglašavao kao ključan faktor za svoju odluku.

- Najveća prepreka je u činjenici da nemaju mogućnost da se realiziraju jedne pripreme koje u današnjim suvremenim uvjetima zahtijevaju kamp u kojem se kontrolira i odmor i ishrana, sve ono što čini akumulaciju jednoj atleti da može ispuniti očekivanja trenera i kluba. Sigurno je da će klub napraviti sve da u najskorijoj budućnosti to osigura kako bi respektirali tradiciju ovog kluba, podneblja, kao najsportskijeg ćoška svijeta što su Split i cijela Dalmacija. Teren sada izgleda normalno, ali ako se trenira na njemu i samo dvaput dnevno onda on riskira biti kompromitiran. Nezgodno je za jednog ligaša da ima samo jedan teren koji bi se morao čuvati za utakmice. A druga solucija ne postoji.

No prepreka je i igrački kadar.

- Malo je i to problem. Tri-četiri igrača su otišla u svoje klubove (nap.a. s posudbi), ne zna se hoće li se vratiti. Kadar je siromašniji od onog koji je bio, a nemamo mogućnost da ga revitaliziramo.

Nakon svega izgrlio se i oprostio Ćiro sa svim domaćinima.

- Jako mi je žao. Jedan vaš kolega me jutros zvao pa mi kaže hoćeš li sunca, otvori prozore pa ćeš ga vidjet, nema magle! To je jedna privilegija, morate biti svjesni da živite u podneblju koje je Bog privilegirao, ali to nije dovoljno.

No kako kaže Ćiro nije to zbogom, nego doviđenja.

- Pozvan sam ovdje kao gost sedam dana sa svojom obitelji, što ću iskoristiti prilikom jedne utakmice Solina da dođem.

Odluku ostaje li Ćiro ili odlazi ispred kluba čekalo je stotinjak djelatnika i prijatelja kluba, polaznika omladinskog pogona, slučajnih prolaznika, novinara nakon koje je uslijedilo razočaranje.

- Bila nam je izuzetna čast i zadovoljstvo što je takav velikan hrvatskog nogometa, kralj svih trenera, iskazao interes da dođe u naš klub i grad. Moram istaknuti da Ćiri uopće financije nisu bile primarne, o tome nismo ni razgovarali. Problem je bio s našim terenima, nažalost imamo samo jedan teren, a na njemu je teško trenirati jer imamo još osam-devet uzrasnih kategorija osim prve momčadi. Zna nam se dogoditi da subotom imamo pet utakmica na istom terenu. To je ono što je Ćiru pokolebalo da nije prihvatio treniranje našeg kluba - rekao je Delale.

No iako neće biti stalne suradnje prvi čovjek solinskih 'modrih' kaže kako će s Ćirom ostati u bliskim prijateljskim odnosima.

- Gradonačelnik je Ćiru ovdje osobno pozvao u goste, Ćiro će uvijek ovdje biti rado viđen gost. Iskazao je veliko uvjerenje da nam može pomoći svojim savjetima i nastojat ćemo prihvatiti svaki njegov savjet jer kada dođe od takve veličine on zlata vrijedi. Nadam se da ćemo u budućnosti ponovno surađivati.

Ćiro Blažević je veliki optimist po pitanju ogleda domaćina Brazila i Hrvatske na otvaranju SP-a.

- Pobijedit ćemo Brazil koji ima hipoteku domaćinstva, ručnu kočnicu zbog statusa favorita. Naši nogometaši po tradiciji nemaju nikakav kompleks, dapače uvijek u ovakvim susretima pokažu rezerve i to je razlog mog optimizma za ovu utakmicu koja je 'pala' da nije mogla bolje. Kao da nas je Bog privilegirao i dao nam mogućnost afirmacije mlade domovine, da nas cijeli svijet upozna.

Govorio je Ćiro i da može umrijeti ako Hrvatska pobijedi Brazil.

- Ma nemojte da umrem to je bila kozerija (nap.a. ugodno čavrljanje) ha, ha... Uvjeren sam da će talentirani Niko Kovač znati pripremiti momčad, on nosi u sebi koncentrat patriotizma koji će prenijeti svojim mladićima. Oni će imati svijest da u utakmicama SP daju svoj maksimum, a kada je tako onda nam nitko nije ravan. Naši igrači najtalentiraniji su na svijetu!

Nakon što je iz kombinacija otpao Ćiro nastavlja se potraga za novim trenerom Solina, nasljednikom Bruna Akrapovića koji je na klupi 'modrih' okončao polusezonu. Dugo je prije Ćire kao glavni favorit za klupu figurirao Vjeran Simunić, povratnik iz Bruneja, trener poznat po tome što je tijekom bogate karijere mnoštvo klubova u vrlo nezavidnim situacijama uspio spasiti od ispadanja. Za Simunića je međutim vrlo zainteresiran i trećeligaš Val.

Slobodna Dalmacija