Cirkus zvani Premijer nogometna liga BiH

premijer liga
U prvom do sada odigranom kolu lige imali smo dva slučaja koji će ukoliko NS BiH nastavi s dosadašnjom praksom odlučivanja zaista i postati slučajevi o kojima će odlučivati neke druge institucije.

Slučaj 1. Navijači HŠK Zrinjski nisu mogli nazočiti utakmici svog kluba jer stadion u Foči koji je dobio licencu od NS BiH nema uvjeta za prijem gostujućih navijača.

Slučaj 2. Utakmica FK Sarajevo-NK Zvijezda nije odigrana i službeno je registrirana rezultatom 3:0 za domaćina jer je Zvijezda sunspendirana od strane saveza zbog dugovanja.

Danas isti taj savez donosi odluke koje se kose sa gore navedenim.

Slučaj 1: Ukoliko Slavija ne uspije da riješi problem smještaja gostujućih navijača, neće moći da igra u Foči, nego će morati da potraži novi stadion gdje će ugostiti Željezničar, ali i ostale ekipe u nastavku prvenstva.

Slučaj 2: Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH donijela je odluku da svi klubovi do 8. kolovoza moraju izmiriti obaveze i dugovanja ili će biti suspendovani i neće moći da se natječu.

Tu odluku poništio je Odbor za hitna pitanja, koji je odlučio da klubovima pruži još jednu šansu, pa će "dužnici" imati priliku da u tri rate riješe svoja dugovanja.

Nakon svega opća je konstatacija da su HŠK Zrinjski i NK Zvijezda žrtve odluka koje donosi i ukida NS BiH. Samim time ova dva kluba su diskriminirana u odnosu na Željezničar čiji će navijači moći gledati svoj klub na gostovanju kod Slavije, kao i na klubove koji su trenutno najveći dužnici, a moći će za vikend nastupati u Premijer ligi uprkos tome što nisu izmirili svoje obveze.

NK Zvijezda je najavila i žalbu Športskom sudu u Lozani, tako da će ovaj slučaj izaći iz granica BiH i nadležnosti NS BiH.

HERCEGOVINA.info