Blaž Slišković: Počašćen sam što sam opet dobio priliku voditi Zrinjski

HŠK Zrinjski, FK Olimpic, Blaž Slišković, Stadion HŠK Zrinjski, Blaž Slišković, Stadion HŠK Zrinjski, HŠK Zrinjski, Blaž Slišković
... vodio u finišu sezone 2014/2015., karizmatični Mostarac u četvrtak je ipak prihvatio ponudu Zrinjskog bez obzira na to što je često znao ponoviti kako se više ne vidi u domaćem klupskom nogometu.

Ipak, prva tema našeg razgovora bila je reprezentacija Bosne i Hercegovine, na čijoj je klupi Baka bio u periodu od 2002. do 2006. godine. Slišković se nada da će Mehmedu Baždareviću uspjeti ono što je i Safetu Sušiću, odnosno odvesti BiH na Svjetsko prvenstvo koje se naredne godine održava u Rusiji.

- Bila bi to velika stvar za naš nogomet i nadam se da možemo izboriti plasman u Rusiju. Sljedeća utakmica protiv Grčke 9. lipnja na zeničkom Bilinom polju bit će veoma važna, ali ne i odlučujuća - izjavio je Slišković.

Nakon osvrta na šanse "Zmajeva" u kvalifikacijama za SP, Baka nam je objasnio zašto je po treći put sjeo na klupu Zrinjskog. Podsjetimo, Slišković je vrlo kratko na samom startu trenerske karijere bio trener mostarskog kluba, a drugi put od lipnja 2005. do listopada 2007. godine.

Slabe igre

- Istina, nisam se više vidio u domaćem nogometu, ali sam ipak počašćen što sam opet dobio priliku voditi Zrinjski - kazao je Slišković.

Baka je "Plemiće" preuzeo u trenutku kada je Zrinjski vodeći klub prvenstva, ali i u evidentnoj krizi igre, što je, uostalom, dovelo do odstupanja njegovog prethodnika Ivice Barbarića.

- Svi znamo da igrači koje Zrinjski ima u svlačionici, posjeduju neosporan kvalitet. Uostalom, radi se o aktualnom prvaku i vodećoj momčadi prvenstva. To su činjenice, baš kao što je i činjenica da Zrinjski ovog proljeća ne igra dobro.

Bilo bi neozbiljno od mene komentirati zašto igra i rezultati nisu na željenoj razini, ali svjestan sam zadatka koji mi je povjeren. To je vratiti momčad u željeni ritam, jer Zrinjski samo u tom slučaju može ostvariti zacrtani cilj i obraniti naslov prvaka. Naravno da vjerujem da sam za to sposoban, jer da nisam, sigurno ne bih prihvatio ponudu da opet preuzmem Zrinjski - nastavio je Slišković.

Ako mu to uspije, Slišković bi osvojio svoj prvi trenerski trofej u karijeri. Definitivno ga je zaslužio, jer će objektivne analize dovesti do zaključka da je stvarao temelje momčadi koje su kasnije s drugim trenerima osvajale naslove - priča kako mu je Igor Štimac "uzeo" titulu s Hajdukom mnogo je puta ispričana, 2009. je mogao do titule s Tiranom, ali je iz Albanije sam otišao, dok u Mostaru mnogi smatraju da je stvorio temelj na kojem je Dragan Jović izgradio momčad s kojom je Zrinjski osvojio svoj drugi naslov.

- Prošlo je od tada više od deset godina, ali drago mi je da se ljudi i dalje sjećaju da je Zrinjski u te dvije godine igrao veoma lijep nogomet. Stvoriti igru je najteži trenerski zadatak, ali svjestan sam i da su rezultati ono jedino što ostaje zapisano - naglasio je Baka.

Kratka epizoda

Koliko je nekadašnji izbornik BiH karizmatičan, možda najbolje potvrđuje situacija da ga u BiH, ali i zemljama okruženja, mnogi spominju kada neki trener ostane bez posla. Tako se, naprimjer, u prošloj godini povezivao i s Hajdukom i s Dinamom pa zbog toga još više čudi što Slišković, praktično, nije radio u prethodnih pet godina, u kojima je imao samo kratku epizodu u Širokom Brijegu.

- Nisam od onih trenera koji će prihvatiti svaku ponudu. To je, zapravo, i jedini razlog zašto sam malo radio u posljednje vrijeme. Koliko ću se sada zadržati u Zrinjskom, niko ne zna, jer trenerski poziv je takav. Uostalom, trenutno sam fokusiran samo na ovu sezonu i kako iz nje izvući maksimum - zaključio je Slišković.

Svi klubovi iz igračkih dana u krizi

U bogatoj igračkoj karijeri Blaž Slišković igrao je za devet klubova, a zanimljivo je da im je zajedničko da skoro svi proživljavaju veću ili manju krizu.

- Velež je, nakon velike krize, barem krenuo uzlaznom putanjom i nadam se da će se vratiti u Premijer ligu, Hajduk se, također, već godinama muči i daleko je od trofeja, Peskara će, nažalost, vjerovatno opet ispasti iz talijanske Serije A. I oni klubovi u kojima sam igrao u Francuskoj su u rezultatskoj krizi - riječi su Sliškovića.

Infrastruktura je najvažnija

Ljubitelji nogometa sjećaju se kada je Baka, kao trener Zrinjskog, nezadovoljan suđenjem i grubom igrom domaćina u Orašju, povukao momčad s terena, ali na to se nerado vraća.

- Sreća pa je od tada napravljen veliki iskorak kada je Premijer liga u pitanju. Liga je sada i skraćena, što je, također, dobro, a volio bih i kada bi svi klubovi još više poradili na infrastrukturi te pogotovo na radu sa mladima, jer bh. nogomet samo tako može ići naprijed, a to nam je svima u interesu - poručio je Baka.

58 godina ima Slišković
3 meča odigrao je za reprezentaciju BiH
2011. izabran je za člana najboljih 11 u povijesti splitskog Hajduka

Dnevni avaz