Bilić: Napadači nam rade kad i ne zabijaju!

Slaven Bilić, Vatreni, Slaven Bilić, Vatreni, Hrvatska, Slaven Bilić, Vatreni
Naše je zadovoljstvo višestruko. Prvi smo u kvalifikacijskoj skupini s bodovnim tamponom ispred Grčke. Prednost nam daje samopouzdanje, vjeru i snagu za nastavak natjecanja mada smo svjesni da bi nas svaki eventualni kiks vratio miljama natrag. Važno je konstatirati kako rezultat reprezentacije nije patio zbog osvježavanja momčadi. I protiv Malte nedostajalo nam je nekoliko vrlo bitnih igrača. Međutim danas imamo širi izbor kandidata nego u prošlim kvalifikacijama. Mnogo je mladih. Kroz igranje za U21 selekciju i HNL prisilili su nas na pozivanje u A reprezentaciju. Sve te činjenice razlog su naše optimističnosti - tvrdi izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić.

U dosadašnjem tijeku kvalifikacija za Euro 2012. (uz deset osvojenih bodova i gol-razliku 10:1) hrvatska reprezentacija nije imala izrazitog golgetera (najbolji je strijelac Kranjčar s četiri pogotka). Je li razlog tomu preferirana taktika s jednim napadačem?

- Šuker, Eduardo u prvom ciklusu i donekle Pršo bili su izraziti strijelci. Danas imamo napadače koji puno rade za momčad, neovisno igramo li s jednom ili dvije špice. Ne brine me neimanje golgetera. Možda bih bio zabrinut da smo sterilni i ne stvaramo prilike.

Stručni se stožer nacionalne momčadi zavjetuje ''na dosljedno provođernje plana i programa''. Postoji li mogućnost odstupanja od programa ukoliko na čelu nogometne organizacije dođe do smjene predsjednika?

- Naša je koncentracija vezana isključivo na igrače i struku. Ne smijemo zatvarati oči pred problemčićima. Neki su igrači poput Kranjčara, Ćorluke, Pletikose, Mandžukića, Gabrića, Bilića, Vide... izgubili minutažu u svojim klubovima. Igračima je potreban kontinuitet igara da bi formu zadržali na reprezentativnoj razini. A mišljenje stožera o izboru predsjednika otprije je poznato.

m. bariša/slobodana dalmacija