Bilić: Dovoljno je da se malo naljutimo i bodovi su naši

Slaven Bilić, Vatreni, Hrvatska, Vatreni, Hrvatska, Slaven Bilić, Slaven Bilić, danijel pranjić, vatreni Hrvatska, Slaven Bilić, Vatreni, Slaven Bilić, hrvtaska vatreni, Slaven Bilić, Hrvatska vatreni, Slaven Bilić, Vatreni, Slaven Bilić, Hrvatska vatreni, Slaven Bilić, Vatreni, Hrvatska, Slaven Bilić, Slaven Bilić
Ugasio se motor na brodu. To je nevjerojatno...

Srebrić je super detalje složene "operacije spašavanja na moru" odlučio zadržati za sebe, premda je do trenutka našeg susreta događaj već rekonstruiran. Željko Širić, član HNS-ove delegacije na Malti, potvrdio je nakon dolaska na aerodrom da su putnici s broda La Perla gliserima prevezeni na obalu i da je gubitak vremena zapravo jedina pretrpljena šteta na tom bizarnom putovanju. No, dobro, kasnije smo saznali da nisu spasitelji bili gliseri nego drugi brod, ali sad je ionako samo važno ‘privezati' na konto nova tri boda.

- To neće ni najmanje ugroziti našu pripremu za utakmicu. Da se igralo u četvrtak, onda bi bilo razloga za brigu. Stignemo sve odraditi. Pripremiti se, trenirati, naspavati se i normalno dočekati utakmicu u petak navečer - objašnjava Bilić.

Premda je Bilić proučio Maltu, naramak korisnih informacija mogao je dobiti i od Nikice Gaćeše, bivšeg nogometaša Segeste, Pomorca i Orijenta, koji nogometni kruh danas zarađuje u malteškoj prvoj ligi nastupajući za Hamrun Spartans. Taj 28-godišnjak ističe da je natjecanje za nijansu jače od hrvatske druge lige i da kvalitetom odskače Valletta iz čije svlačionice reprezentacija regrutira 70 posto igrača.

- Malta sve više ulaže u nogomet, lijepo su uredili stadion, nadaju se da bi za nekoliko godina mogli dostići Cipar čiji klubovi već regularno igraju Ligu prvaka. Nedavno su dobili Srednjoafričku Republiku u prijateljskoj utakmici, odigrali su iznenađujuće dobro. Najopasniji bez konkurencije je brzi Mifsud (strijelac 28 golova za Maltu, klupsko iskustvo iz Coventryja, Barnsleyja i Kaiserslauterna, op. a.), ali ne mogu nam nauditi. Dovoljno će biti da se Modrić naljuti i bodovi su naši...

Nakon bračkih mini-priprema izbornik je također uvjeren da Malta ne može biti nagazna mina za njegovu momčad i drži da će na stadionu u Ta'Qalliju pronaći odskočnu dasku za prvo mjesto u skupini.

Gledajući treninge reprezentacije u Postirama, znamo otkud izvire Bilićeva sigurnost. Izbornik je za rujanski kvalifikacijski paket-aranžman odlučio razbuditi momčad tako što je nekoliko igrača s prividno zacementiranim mjestima na terenu prepustilo mjesto drugima. Eduardo i Ognjen Vukojević vjerojatno će u protokol ući kao pričuve, jednako kao i Josip Šimunić. Unutra su od početka dinamovci Badelj i Vrsaljko, a vjerojatno i Perišić u ulozi krilnog napadača na lijevoj strani. Iz dubokog zaleđa, napola zaboravljen, u prvi je sastav sa tri gola u Premiershipu uletio i Klasnić.

Bilićevo miksanje ima smisla. U Gruziji se opredijelio za sustav 4-2-3-1, s morem vezista koji su neumorno igrali "ja tebi - ti meni" nogomet. Rekordan posjed lopte nije se tada pokazao kao dobitna formula za suparnika koji se zakopa u rovove i odbija se nadigravati. Izbornik na Malti prelazi na sustav 4-4-2, bokovi momčadi su "frizirani" brzim igračima, a napadačka kombinacija je potkovana klasom.

- Strpljenja će nam trebati, ali ne želim da nam vrijeme prolazi u sterilnoj dominaciji. Od početka ću inzistirati na ofenzivi, na kreiranju prilika i golovima jer je to najbolji recept protiv nervoze koja se može pojaviti ako momčad ne postigne pogodak na vrijeme.

izvor: jutarnji list