Bilić: Došli smo kao prvi u skupini, tako se želimo i vratiti

Slaven Bilić, Vatreni, Hrvatska, Vatreni, Hrvatska, Slaven Bilić, Slaven Bilić, danijel pranjić, vatreni Hrvatska, Slaven Bilić, Vatreni, Slaven Bilić, hrvtaska vatreni, Slaven Bilić, Hrvatska vatreni, Slaven Bilić, Vatreni, Slaven Bilić, Hrvatska vatreni, Slaven Bilić, Vatreni, Hrvatska, Slaven Bilić, Slaven Bilić
Hrvatski su reprezentativci u četvrtak popodne doputovali u Atenu, odsjeli su u hotelu "Ledra Marriott", smještenom na jednoj od najprometnijih atenskih avenija. "Ledra Marriott" udaljen je desetak minuta vožnje od trga Sintagma, poprišta krvavih sukoba u srijedu, te 15-ak minuta vožnje autobusom od stadiona "Karaiskaki".

Zanimljivo, u ovom je hotelu prije 26 godina odsjela Cibona kad je osvojila prvi naslov europskog prvaka 1985. godine pobijedivši u finalu košarkaše Reala! Ovdje je odsjeo i Milan sa Zvonimirom Bobanom 1994. godine, kad je u finalu Lige prvaka ponizio Barcelonu (4:0), a tu je spavao i Dinamo 1998., uoči poraza protiv Olympiacosa (0:2) u skupini Lige prvaka. Naši su igrači u večernjim satima trenirali na "Karaiskakiju", teren je u izvrsnom stanju:

- Za mediteranske prilike, travnjak je fenomenalan! Ravan, trava je kratko podšišana, ima malo korova, a poliju li ga Grci vodom uoči utakmice, bit će strahovito brz - rekao nam je Dinamov direktor Miljenko Sakoman, inače stručnjak za travnate terene.

A izbornik Slaven Bilić održao je uoči treninga konferenciju za novinare...

- Došli smo ovdje po rezultat koji će nas odvesti, ili barem približiti EP! Imamo meč-loptu i to je naš jedini cilj o kojem razmišljamo. Došli smo u Atenu kao prvi u skupini, tako se želimo i vratiti doma u Zagreb - bio je jasan naš izbornik.

Što ne biste željeli vidjeti u igri svoje momčadi:

- Ne bih želio nervozu, podređenost u igri, rastegnutu momčad na terenu, te bježanje od preuzimanja odgovornosti u obrani i napadu.

Kako će Hrvatska igrati u petak? Treba vam bod, hoćete li se braniti, ili napadati?

- Vidjet ćete u petak navečer! Ma gledajte, mi volimo imati loptu u nogama i u većini slučajeva uspijevamo se nametnuti. I ne samo zato da budemo opasni za suparnika, nego i da prebacimo igru što dalje od našeg gola.

Kakvu Grčku očekujete?

- Svjesni smo da dolazimo u "dvorište" jakoj momčadi i jedina je istina da moramo ponuditi naše najbolje izdanje želimo li dobar rezultat. Ali, to isto vrijedi i za Grčku. Oni ne uzimaju previše rizika u igri da bi bili opasni, ali ako treba, imaju takve igrače da mogu i riskantno igrati. Mi smo spremni za sve inačice njihove igre.

Je li za vas Gekas nepoznanica, je li vam Schildenfeld pričao o njemu, suigrači su u Eintrachtu iz Frankfurta?

- Malo smo pričali, ali mi vrlo dobro poznajemo Gekasa, iskusan je igrač i rasni strijelac.

Strahujete li od atmosfere na stadionu?

- Ozračje će biti vruće, južnjačko, ali i naš je mentalitet sličan i ne bojimo se ničega. Uostalom, moji su igrači odigrali bezbroj utakmica u takvom ambijentu i to ih samo dodatno motivira, sigurno ih neće sputati.

Kad je Hrvatska 1997. pobijedila u Solunu 1:0, bili ste asistent Šukeru. Kakve su sličnosti između ove i one utakmice?

- Eh, lako je Šukeru biti asistent, samo mu daš loptu i odmah si asistent! Tada smo bili u znatno težoj situaciji nego sad, ali ambijent je bio loš, stadion je bio polu-prazan. Sad će biti drukčije, no daj Bože da se ponovi rezultat.

Mislite li da je grčki izbornik Santos okrenuo "pilu naopako" rekvši da će u prednosti biti momčad koja se nametne posjedom lopte, nije li to mamac za vas?

- Ne, ne mislim tako! Santos je to dobro rekao, jer su Grci pravi majstori u umrtvljivanju igre. A to mogu činiti samo s loptom u nogama i svakako im je cilj imati veći posjed lopte - rekao je Bilić.

izvor: večernji list