BiH večeras protiv Grčke: Moramo biti odgovorni

BIH, grčka
...vjerojatno najvažnije od preostalih utakmica na putu prema Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Dolazi Grčka koja ima bod više i koja kao takva može igrati i na remi.., remi koji bi Bosnu i Hercegovinu ostavio u grču u preostale četiri utakmice. Dakle, pobjeda je jedina prihvatljiva opcija.
Uvijek je s Grčkom tijesno. Uvijek bilo, osim u ožujku 2013. kada su Grci na Bilinom polju pali 1:3, što je uvelike popločalo put prema Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, jednom velikom natjecanju koje je reprezentacija BiH vidjela do sada. Europsko prvenstvo 2016. prošlo je bez Zmajeva, a sada, u drugom kvalifikacijskom ciklusu pod Mehmedom Baždarevićem, situacija je takva da su sve opcije otvorene - nakon petog kola Zmajevi su tri boda ispod vodeće Belgije i samo bod iza Grčke, ali mali zaostaci mogu zavarati - Grci bi remijem zadržali bodovnu, ali i svaku drugu vrstu prednosti koja bi ih u konačnici mogla odvesti do doigravanja, tko zna možda i do vrha skupine i direktnog plasmana u Rusiju. Baždarević to, naravno, ne želi vidjeti..., jednako kao što se ne želi fokusirati na igrače na koje večeras neće moći računati - kartoniranog Seada Kolašinca, Danijela Pavlovića i imenjaka mu Milićevića, Radu Krunića te Avdiju Vršajevića. Miralem Pjanić je također bio upitan - na okupljanje je došao s ozljedom iz finala Lige prvaka. Njegov se mogući nastup razmatrao do jučer.

‘Zanemariti grčke provokacije'

- Mislim da moramo biti sretni jer igramo ovakve utakmice koje su najljepše, ali s puno odgovornosti i obaveza. Razloga za zabrinutost ima. To su glavobolje, ali moramo misliti na one koje su tu i spremiti se, rekao je Baždarević, dodajući: Najvažnije je da oni koji su ovdje su zdravi, da je motivacija tu te da radimo po planu. Učinit ćemo sve za povoljan rezultat.
A Grci? I njih će se nešto pitati. Pitajte uostalom Belgijance kojima su u prošlom kolu izeli bod u Bruxellesu.
- Pokazali su drugo lice protiv Belgije, oni su čvrsti i agresivni, znaju biti defanzivni, ali isto tako i igrati na kontre. Neće se doći ovdje braniti se, mogu biti rasterećeniji nego mi. Znamo jako puno o njima.
Znaju Baždarević i društvo i to da će protivnik pokušati ‘prljavom igrom' isprovocirati Zmajeve, ali izbornik to ne želi gurati u prvi plan. Vjeruje da će presuditi kvaliteta.
- Previše se priča o nekim provokacijama s njihove strane, ali ono na što mi trebamo obratiti pažnju njihova je igra. Moramo biti strpljivi i skoncentrirani na ono što je najvažnije, a to je nogomet. Znamo koliko su kvalitetni, ali i mi imamo znanje i solucije za sve opcije.

‘Grci ipak imaju više bodova'

Optimizam vlada i u svlačionici. Povratnik Haris Medunjanin dobro zna tko dolazi na Bilino polje...
- Utakmica sa Grčkom jako je bitna, moramo pobijediti, ali dobro je to što je dosta igrača igralo ovakve utakmice. Vjerujem da imamo kvalitetu pobijediti, što smo uostalom pokazali i u Ateni, kada smo bili dosta bolji (1:1 u studenom, op. a.).
- Grci znaju gdje dolaze. Atmosfera je uvijek na visokom nivou u Zenici i navijači će kao i uvijek biti iza nas. Bolji smo od Grka, ali ih ne smijemo podcijeniti. Ipak, mi bismo trebali utakmicu završiti pobjedom. U Grčkoj nisam igrao, a igrali smo dobro..., bitno je da svi imamo isti cilj, a tko god dobije priliku, dat će sve od sebe, dodao je.
Što se od njega i ostalih Zmajeva očekuje, dobro zna i Asmir Begović, koji je na okupljanje stigao kao novi član Bournemoutha.
- Publika će tražiti gol od prve minute, to je normalno. Navijači će biti iza nas što god da bude, to nije upitno. Mi imamo plan za ovu utakmicu i moramo se fokusirati na svoj posao, rekao pa još jedno, za svaki slučaj, potvrdio da dolazi u formi, iako u Chelseaju minule sezone nije često branio.
- Osjećam se vrlo dobro. Bitno mi je da sam riješio svoju budućnost prije nego što sam došao ovdje i radujem se počecima u novom klubu. Spreman sam, dobro se osjećam, branio sam na dvije utakmice pred kraj sezone i po tom pitanju nema nikakvih problema.

Deveti ogled s Grcima

BiH je s Grčkom odigrala osam utakmica, četiri puta je poražena, tri puta zabilježen je remi, Zmajevi su slavili samo jednom - u kvalifikacijama za SP 2014. Srećom po Mešu i društvo, poraz se u ovim međusobnim duelima nije dogodio odavno, zadnji je zabilježen 2007. godine. Zapravo su prva četiri međusobna duela otišla na stranu Grka, nakon čega su 2011. i 2012. upisana dva remija po 1:1, 2013. BiH je u spomenutom duelu slavila u Zenici, a u studenom prošle godine u Pireju bilo je - 1:1.

Piše: Slaven Nikšić, Dnevni list