Australski reprezentativac sin je nekadašnjeg osječkog nogometaša

Dario Vidošić, Osijek, reprezentativac Australije, nogomet
Na predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu osim Domagoja Vide, nastupit će još jedan Osječanin po rođenju. Dario Vidošić svijet je ugledao prije 27 godina u slavonskoj metropoli, odakle se s navršenih 18 mjeseci s obitelji preselio u Australiju.

Kako je imao tamošnje državljanstvo, kasnije je postao standardan u toj reprezentativnoj vrsti pa će se u petak suprotstaviti izabranicima Nike Kovača na zadnjem testu uoči hrvatskog otvaranja s domaćinom.
Australija ispred Hrvatske

Dario je genetski bio modeliran za vrhunski sport. Otac Radomir bio je nogometaš, a majka Jasna, djevojački Mikulić, bila je istaknuta rukometašica u predratnom Borovu. Tamo su se i našli nakon što je Radomir iz Osijeka preko Metalca došao u tada respektabilno Borovo i otamo produžio za Australiju. U Brisbaneu je planirao ostati šest mjeseci, a boravak se produljio prvo još dvije godine kada je dobio stalnu boravišnu vizu i prinovu u obitelji kćerku Ivu te ostanak daleko od domicilnog Bosutskog naselja više nije bio dvojben.

Kćerka nije krenula sportskom stazom s koje tata Radomir, profesor tjelesnog odgoja, nikad nije sišao. Nastavio je po završetku karijere (1993.) s trenerskim pozivom stekavši najvišu stručnu referencu. Nakon završetka aktivne karijere u Brisbane Roaru, Radomir je preuzeo vođenje svih kategorija toga kluba sada dosegnuvši zenit kao prvi asistent u FC Sydneyu jednom od deset profesionalnih australskih klubova s toga kontinenta, odnosno članova A lige. Njegove boje protekle sezone branio je legendarni Alessandro Del Piero koji je, dakle, bio pod Vidošićevom paskom. Otkako je otišao u Australiju, sada 53-godišnji Osječanin, samo je u dva navrata boravio u rodnom gradu. Nedavno je, tijekom boravka u Osijeku, pogledao i kvalifikacijsku utakmicu za plasman u Prvu hrvatsku ligu između Cibalije i Slaven Belupa. Poštujući važnost susreta prokomentirao ju je samo jednom rječju - "Slabo!". Očito usporedivši s nogometom u Australiji.

- U elitnom razredu u Australiji participira deset klubova, gdje nitko ne ispada po uzoru na NBA, odnosno u konkurenciji si dok ispunjavaš financijske zahtjeve natjecanja. Tri najuspješnija plasiraju se u Azijsku ligu prvaka, a treba dodati kako svi klubovi veliku pozornost poklanjaju mladima koji imaju odlične uvjete. Uostalom, kao i seniori, čiji su velebni i funkcionalni stadioni kapaciteta 40 do 50 tisuća sjedećih mjesta od kojih bar 15.000 uvijek budu popunjena - pričao je stariji Vidošić tijekom nedavnog boravka u Osijeku.
Prerano došao u Njemačku

No, priču smo vratlili na njegovog sina koji je sa sedam godina počeo trenirati nogomet u Brisbane Roaru. Taj je klub, također, u deseteročlanoj profesionalnoj skupini koja ima i određena pravila. Dario je u međuvremenu prošao sve mlađe kategorije toga kluba i s 19 godina potpisao prvi profesionalni ugovor.

- Svaki klub A lige mora imati u statusu trojicu igrača mlađih od 20 godina. No, već u drugoj sezoni postao je prvi klupski strijelac, što nije prošlo nezapaženo, tako da je stigla ponuda iz Njemačke, iz Nürnberga, koju je jednostavno morao prihvatiti - pričao je Radomir o sinovim počecima.

U međuvremenu se u razgovor videolinkom uključio i sin Dario. Australci su otputovali u Brazil prvi od svih reprezentacija još 28. svibnja.

- Iz sadašnje perspektive shvaćam da je odlazak u Njemačku bio preuranjen. U Nürnbergu sam prve sezone bio uglavnom alternativa, da bih u sljedećoj znatno pridonio njegovom povratku u elitni razred. Tada nisam više bio u prvom planu te su uslijedile posudbe u drugoligaše Duisburg i Arminiu iz Bielfelda.

U Njemačkoj je igrao i s hrvatskim igračima.

- U Nürnbergu sam bio nerazdvojan s Leonom Benkom, a u Bielefeldu sam se zbližio s Josipom Tadićem. Zbog njih sam i pobliže upoznao nogometna zbivanja u Hrvatskoj gdje pratim njihove i klubove koji su izlazili na međunarodnu scenu - pričao je 27-godišnjak, koji se nakon četverogodišnje njemačke epizode vratio u Australiju gdje je sljedeće dvije godine branio boje Adelaide Uniteda i ponovno došao na metu inozemnih klubova. Prošloga ljeta osvanuo je u švicarskom Sionu, potpisavši ugovor tri plus jednu godinu.

- Bio sam na korak do odlaska u Japan, ali je Europa ipak nogometni centar i vjerujem da tu mogu još napraviti karijeru, posebice jer sam u najzrelijim godinama - pojasnio je Dario trenutačni klupski status.
Nikada nije posjetio Osijek

Na klub, međutim, nije fokusiran, nego na Svjetsko prvenstvo. Formu će, između ostaloga, dotjerivati u ogledu s Hrvatskom:

- Iz Hrvatske sam otišao kao jako mali. Toga se niti ne sjećam. Osim podrijetla, ništa me drugo, praktički, ne veže za rodnu zemlju. Jednom sam kratko navratio u Hrvatsku s Benkom kod njegovih i to je bio sav moj doticaj. Nisam još nikada posjetio Osijek, a to mi je velika želja. Ako ne prije, onda na kraju karijere. Odrastao sam u posve drugom okruženju gdje sam zaigrao za omladinsku reprezentaciju pa da je i bilo interesa iz Hrvatske vjerojatno bih odbio, jer sam vrlo rano postao australski reprezentativac. Kao profesionalac protiv Hrvatske neću imati naglašeniji motiv ni emocije. Potrudit ću se, tek, da ne razočaram tatu koji znatno više osjeća prema Hrvatskoj i gdje ga još nisu zaboravili - najavio je Dario zadnju provjeru hrvatske i australske vrste uoči početka Mundijala.
S Hrvatskom možda opet u osmini finala

Australce ždrijeb nije mazio, jer su u skupini B sa Španjolskom, Nizozemskom i Čileom, a eventualni prolaz mogao bi potom donijeti novo sučeljavanje s Hrvatskom.

- To bi bilo doista senzacionalno, uspijemo li se ugurati među prva dva u skupini i ne bih imao ništa protiv novog susreta s Hrvatskom. Nama je Svjetsko prvenstvo u Brazilu u funkciji priprema za sljedeću godinu, kada je prvenstvo Azije u Australiji. Taj će turnir biti pod imperativom, a u predstojećem trebamo složiti momčad koja će moći tome odgovoriti. Trenutačno je ona u stvaranju te bi u Brazilu trebala dobiti konture kakve domaća javnost očekuje - rekao je Vidošić.

glas-slavonije.hr