Australija s dva gola poslala Srbiju kući

SP 2010
Njemačka će tako u osmini finala igrati s Engleskom, a u četvrtfinalu na pobjednika susreta Argentina - Meksiko. Promijenio je Radomir Antić taktičku formaciju u odnosu na prethodne dvije utakmice. U vezni red je postavio tri igrača ispred zadnje linije, Ninković, Stanković i Kuzmanović.

U prve dvije utakmice igrao je u 4-2-3-1, nominalno napadačkoj formaciji. No, Srbija je protiv Australije, posebno u prvom dijelu, igrala iznimno napadački. Većina akcija išla je uglavnom preko bokova, Jovanović na lijevom i Krasić na desnom. S tim da su i Stanković i Kuzmanović duboko pritiskali Australski obrambeni blok. Fijukalo je sa svih strana, a posebno se u nekoliko navrata sjajnim intervencijama istaknuo australski vratar Mark Schwarzer. I drugi dio krenuo je u istom stilu. No, bez koncentracije bili su Žigić i Jovanović, piše sportal.hr.

Australci su prijetili udarcima iz daljine (Cahill, Čulina, Bresciano...), no spašavao je vratar Stojković. No, dok su Srbi stiskali Australce, nakon sat vremena Nijemci su probili Ganu. Prekrasan pogodak u 60. minuti s dvadesetak metara postigao je Özil. A sigurno je mnoge iznenadio Antić kada je u 62. minuti iz igre povukao Krasića, jednog od raspoloženijih igrača u srbijanske momčadi. I kao da je to bila naznaka srbijanskog pada...

Sedam minuta kasnije Bresciano je ubacio u srbijanski šesnesterac, a Cahill je nadskočio Nemanju Vidića i pogodio desni kut nemoćnog vratara Stojkovića za australsko vodstvo.

A sve je bilo gotovo kada je Holman povukao od centra i raspalio desnom nogom i s preko dvadeset metara pogodio desni kut za 2:0. Srbijanska obrana bila je loše postavljena na širokom prostoru nitko nije ušao u blok Holmanu. Srbijansku je nadu tek produžio pogodak Pantelića u 84. minuti, ali posljednjih sedam minuta im nije donijelo pogodak vrijedan osmine finala.

Autor: Željko Janković/VLM