Atletico Madrid i Athletic Bilbaoa u finalu Europske lige

Nogometaši Athletic Bilbaoa izborili su plasman u finale Europske lige nakon što su u uzvratnom susretu polufinala na svom San Mamesu pobijedili Sporting 3:1 i nadoknadili gol zaostatka iz prve utakmice u Lisabonu u kojoj je Sporting slavio 2:1.

Golove za baskijsku momčad zabili su Susaeta (17), Gomez (45) i Llorente (88), a za goste Van Wolfswinkel (43). Bit će to prvo europsko finale za Athletic nakon 35 godina čekanja. Posljednji i jedini put u završnici su igrali 1977. kada su u finalu Kupa Uefa izgubili od Juventusa.

Domaćin je poveo golom Markela Susaete u 17. minuti nakon sjajne asistencije prsima Fernanda Llorenta. U 44. minuti je izjednačio Nizozemac Ricky van Wolfswinkel, no već minutu kasnije baskijski sastav dolazi u novo vodstvo. Ponovo je asistent Llorente gurnuvši u priliku Ibaia Gomez koji je svladao Ruia Patrícia. U 52. minuti domaćin je mogao postići i treći pogodak, no Llorente je uzdrmao vratnicu. Tri minute kasnije isto je učinio i veznjak Sportinga Insua. Trenutak odluke dogodio se u 88. minuti kada je Llorente zabio gol za prolaz baskijske momčadi u finale.

U drugom susretu večeri, Atletico Madrida je izborio finale Europske lige nakon što je i u uzvratu na Mestalli slavio protiv Valencije s 1:0 i s ukupnih 5:2 prošao u završnicu u Bukureštu-

Pogodak odluke djelo je Adriana Lopeza, pa je Atletico lakše od očekivanoga prošao treću momčad Primere i stekao šansu da nakon 2010. opet osvoje Europsku ligu.

Gosti iz Madrida branili su se cijelo prvo poluvrijeme, no tri velike šanse igrača Valencije obranio je belgijski vratar Curtois. U 60. minuti odluka o finalisti je riješena nakon što je Adrian Lopez sjajnim udarcem pogodio same rašlje gola domaćina. Taj zgoditak je posve demoralizirao Valenciju, pa su gosti u nastavku mogli postići i uvjerljiviju pobjedu. Dvoboj je obilježio i nesportski potez igrača Atletica Thiaga koji je udario Soldada i zaradio crveni karton.

Izvor: rtl.hr