FOTO/VIDEO  Argentina teškom mukom pobijedila Bosnu i Hercegovinu

nogomet, Bosna i Hercegovina, Argentina, SP 2014, Vedad Ibišević, reprezentacija BIH
Susret na legendarnom stadionu Maracana u Rio de Janeiru počeo je šokom za Bosnu i Hercegovinu. Zahvaljujući nesmotrenosti Seada Kolašinca. Argentina je već u trećoj minuti ni kriva ni dužna povela nakon što je branič Schalkea poslao loptu u vlastitu mrežu nakon ubačaja Messija.

Nakon primljenog gola, BiH je međutim hrabro napala protivnika i bila je praktički nadmoćna na terenu. U 13. minuti Hajroviću je nakon sjajne asistencije Misimovića na pet metara od gola pobjegla lopta, a u 31. minuti je iz daljine pucao Džeko. U 40. minuti Lulić je imao sjajnu šansu nakon kornera Pjanića, pucao je glavom, ali Romero sjajno brani.

U drugom poluvremenu igra je i dalje bila ravnopravna, tek u 55. minuti Aguero je imao prvu ozibljnu priliku za Gaučose. No onda je u 65. minuti bljesnuo Leo Messi, koji je zabio svoj tek drugi gol za nacionalnu momčad na svjetskim smotrama. Sjajno je odigrao dupli pas s Higuainom, oslobodio se dvojice igrača i s ruba šesnaesterca preciznim udarcem koji se odbio od okvira gola u mrežu svladao Begovića.

BiH je nakon Messijevog gola posustala i činilo se da se predala, ali kad je u 84. minuti iznenada došao pogodak svježeg Vedada Ibiševića, koji je ušao u igru u 69. minuti umjesto Mujdže, igrači Safeta Sušića dobili su novu snagu i u završnih pet minuta dali su sve do sebe da nekako izjednače rezultat. Nažalost, nisu uspjeli stvoriti još neku ozbiljnu šansu i morali su se zadovoljiti časnim porazom.

ARGENTINA- BiH 2:1 (1:0), RIO DE JANEIRO, Stadion Maracana.

Gledatelja oko 77.000. Sudac: Joel Aguilar 7, pomoćnici: William Torres i Juan Zumba (svi Salvador), četvrti sudac: Djamel Haimoudi (Alžir).

STRIJELCI: 1:0 - Kolašinac (3, autogol), 2:0 - Messi (65), 2:1 - Ibišević (85)

ARGENTINA (3-5-2): Romero 6,5 - Campagnaro 5,5 (od 46. Gago 6), F. Fernandez 6, Garay 6,5 - Zabaleta 6, M. Rodriguez 5 (od 46. Higuain 7), Mascherano 7, Di Maria 6,5, Rojo 6- Messi 7,5, Agüero 6. IZBORNIK: Alejandro Sabella 7

BOSNA I HERCEGOVINA (4-2-3-1): Begović 6- Mujdža 5 (od 67. Ibišević -), Bičakčić 5,5, Spahić 6, Kolašinac 5 - Bešić 5, Pjanić 6 - Hajrović 5,5 (od 70. Višća -), Misimović 6 (od 74. Medunjanin -), Lulić 6 - Džeko 5. IZBORNIK: Safet Sušić 6.

Gol Ibiševića (Argentina-BiH) from Hercegovina.info on Vimeo.