Ante Vidačak: Hrvatska zastava će se vijoriti na svakoj utakmici Zrinjskog

Ante Vidačak
Kao i uvijek do sada puno je nejasnoća oko organizacije tih utakmica, a portal zrinjski.info donosi razgovor sa predsjednikom HŠK Zrinjski Antom Vidačkom.

Sutra je na rasporedu prva kup utakmica Zrinjski-Velež, bili su sastanci u Sportskom savezu, pa možete li našim posjetiteljima objasniti o čemu se pričalo?

Vrlo rado ću pokušati objasniti o čemu se radi. U Sportskom savezu Mostara jučer je na inzistiranje gradonačelnika Ljube Bešlića organiziran sastanak. Na sastanku su nazočili predstavnici Zrinjskog, Veleža, grada Mostara i Policijske Uprave Mostar. Razgovarali smo o organizaciji utakmice, u prvom redu sa sigurnosnih aspekata. Na kraju smo se dogovorili oko svih detalja i nadam se da će sve proći u najboljem redu, onako kako ovaj grad i zaslužuje.

Čuli smo već da će navijači Veleža nazočiti na utakmicama pod Bijelim Brijegom, pa nas zanima što se dogovorilo za utakmicu koja će se igrati u Vrapčićima?

Što se tiče uzvrata, a to je vjerujem i najinteresantnije našim navijačima mi smo tražili da naši navijači više ne doživljavaju torture kako je to bilo proteklih godina, nego da budu smješteni na stadionu u nekim normalnim uvjetima, kako to i dolikuje normalnim ljudima. Iz Veleža su pristali da našim navijačima daju jedan dio tribine, ali je to policija kategorički odbila. Pozivajući se na iskustva utakmice sa utakmice HŠK Zrinjski-FK Partizan iz policije su kategorično odbili mogućnost da navijači dva kluba budu na istoj tribini. Nakon toga sam u ime kluba tražio dodatno pojašnjenje kako naše navijače smjestiti na toj uzvratnoj kup utakmici. Tražili smo 500 mjesta za naše navijače i da oni ne budu smješteni kao do sada na nekoj platformi, nego na tribini sa više etaža da ljudi mogu normalno gledati utakmicu, ali i iz sigurnosnih razloga. Iz FK Velež su obećali da će sve učiniti da tako i bude, a tom obećanje su izrekli i pred gradonačelnikom, kao i pred ljudima iz policije. Nadam se da će oni i ispuniti obećanja, a oni su za sutrašnju utakmicu zatražili 400 ulaznica, ali prema njihovim saznanjima očekuje ih se oko 300.

Vidimo da su skočile cijene ulaznica za sutrašnju utakmicu?

Da, cijene utakmica su skočile i one će od sada za derbi utakmice biti po cijeni od 10. km. Ovo ne vrijedi samo za Gradski derbi, nego i za utakmice sa Željezničarom, Širokim, Sarajevom i Borcem. Svuda u okruženju su karte za veće utakmice skuplje, pa tako će od sada biti i na našem stadionu.

To je cijena ulaznica za zapadnu tribinu, a što sa stajanjem?

Vezano za stajanje ja sam kod članova Uprave insistirao da se cijena ne mijenja i da ona ostane ista. Još jedna bitna stvar je pogodnost koju ćemo ponuditi momcima sa stajanja koji nas prate svaku utakmicu u gostima. Ta pogodnost jeste da ćemo sva sredstva od prodanih ulaznica sa stajanja vratiti Ultrasima ukoliko na utakmici ne bude navijačkih nereda. Sa tim sredstvima od ulaznica sasvim sigurno mogu organizirati odlazak na gostovanja i sa njime mogu platiti troškove putovanja. To je jedna novina koja do sada nije prakticirina, i svaku utakmicu u kojoj klub ne plati kaznu sredstva od prodanih ulaznica će biti vraćena Ultrasima. Zrinjskom su potrebni navijači kako na domaćim, tako i gostujućim utakmicama kako bi naši nogometaši lakše izborili povoljan rezultat.

Vratit ćemo se opet na uzvratnu utakmicu u Vrapčićima i pitati kakvo je stanje sa prijevozom navijača do tamo, jer je do sada to bio itekako veliki problem?

Na tu temu jučer nije razgovarano, ali opet kažem ta sredstva od prodanih ulaznica navijači mogu iskoristiti da plate autobuse za gostujuće utakmice.

Mislim da nije problem u sredstvima za platiti autobuse, nego pronalazak istih, pa navijače interesira da li će grad kao jedan od organizatora utakmice osigurati prijevoz navijačima.

Ovi iz Veleža nisu jučer inzistirali na prijevozu svojih navijača, pa tako nismo ni mi potezali to pitanje. Sutra je ta prva utakmica i ukoliko gosti dođu sa gradskim autobusima normalno da ćemo ih i mi tražiti za naše navijače.

Još jedno pitanje koje Vam moram postaviti, a tiče se navijačkih i nacionalnih zastava. Da li će policija raditi na detaljnom pregledu obilježja koje će se unositi na stadion.

Na tu temu također nije razgovarano, ali niti jednom našem navijaču neće biti zabranjena zastava naroda kome pripada. Našim navijačima nitko ne smije oduzeti Hrvatske zastave, a ista će se vijoriti na svakoj utakmici na jarbolu stadiona. Naša zastava je naša svetinja i mi nećemo bez obzira ako to netko uvjetovao početkom utakmice skinuti Hrvatsku zastavu sa jarbola. Dok sam ja predsjednik kluba mogu garantirati da će na svakoj utakmici na jarbolu biti zastava Hrvatskog naroda. Za ovo druga ja ne znam, ali ukoliko mi tražimo našu zastavu da se vijori u Sarajevu ili Banjaluci onda nam ne bi trebale smetati ni zastave drugih naroda na našem stadionu. I još jednom da naglasim da će Hrvatska zastava biti na jarbolu bez obzira ukoliko bilo koji sudac, kontrolor ili delegat tražili da se ona skine. Hrvatski stijeg će biti ondje gdje mu je i mjesto.

Za kraj poruka navijačima?

Prvo kao predsjednik kluba želim da se zahvalim navijačima za sve što su do učinili za klub. Bilo je sitnih problemčića zbog kojih smo znali platiti novčane kazne i ja se nadam da ih više neće biti. Nadam se da će ovi susreti proći u najboljem redu bez problema. Jedan klub čine navijači, igrači i uprava, i bez navijača bi sve ovo bilo utopija, kao uostalom i bez igrača. Na kraju još jednom pozivam navijače da dođu,  i naravno pozivam ih da navijaju za Zrinjski.