Ante Rebić u Fiorentinu, Split će zaraditi 5 milijuna eura

Bio je to velik dan za 19-godišnjeg Antu Rebića i za RNK Split. Rebić će potpisati četverogodišnji ugovor s Fiorentinom, Splitu je pripalo rekordnih 5 milijuna eura odštete, talijanski mediji spominju iznos od 6 milijuna eura plus 20 posto od budućeg transfera.

Priča s filmskim detaljima

A Rebić će za četiri godine dobiti oko 2,5 milijuna eura, kada se sve zbroji, taj je transfer blizu najvećeg Hajdukova transfera u povijesti, onog Nikole Kalinića u Blackburn. S još nekim detaljima možda je i viši, ali to i nije toliko bitno. Splitov predsjednik Slaven Žužul s "crvenima" stvarno sve gazi, uspio je pobijediti Hajduk i Dinamo, sada je počeo odrađivati prave poslove na nogometnom tržištu.

Cijela priča imala je filmske detalje, u ponedjeljak navečer stigao je poziv Splitova glasnogovornika Jerka Trogrlića "jesi spreman za put". Nije trebalo postavljati previše pitanja, trajekt iz Splita za Anconu već je čekao.

Nije ni Firenca na kraj svijeta, osim zova milijuna, i to je jedan od razloga zbog kojeg se Rebić, najtalentiraniji hrvatski nogometaš, odlučio za Fiorentinu. Mala splitska ekspedicija krenula je preko Jadrana, a Rebić se, s braćom Slavenom i Jozom Žužulom uputio malenim zrakoplovom iz Zagreba. Splitov predsjednik najprije je odletio poslovno u Skoplje pa preko Zagreba u Firencu. Polazak iz Splita bio je u 7 ujutro, a u Zagrebu je Rebića i Jozu Žužula dočekao Slaven. Liječnički pregled gotovo da i nije bio potreban, kada su medicinari Fiorentine vidjeli od brda odvaljenog momka koji je odrastao na imotskom pršutu i slanini, gotovo su pali u nesvijest.

- Nema sumnje da će postati pravi napadač, iznimno je jak - biranim riječima o Rebiću je prije potpisa govorio trener Fiorentine Vicenco Montella, legendarni napadač Empolija, Genoe, Sampdorije i Rome. Montella je golove slavio šireći ruke poput zrakoplova, zato je dobio nadimak "Aeroplanino". Sa 39 godina dobio je u ruke velik izazov, s Fiorentinom želi doći u Ligu prvaka. Klub mu izlazi ususret, doveo mu je Marija Gomeza iz Bayerna, novac zarađen od prodaje Jovetića u Manchester City uložen je u momčad, a Rebić bi trebao biti jedan od tih koji će "viole" odvesti u visine.

Kao u doba Batistute

Gorostas iz Vinjana Donjih stigao je dan nakon proslave Fiorentinina 87. rođendana koji je proslavljen startnom pobjedom u prvenstvu nad Catanijom (2:1).

Na stadionu Artemio Franchi bilo je 32.845 navijača. Ludilo vlada u Firenci, "ljubičasti" su na tragu onih dana Gabriela Batistute kada su osvojili posljednji trofej.

Bilo je to u sezoni 2000./01., a sada s Rebićem, Gomezom i društvom "Aeroplanino" kreće nadvisiti Batistutine dane. A za to će im trebati golovi Ante Rebića.

Piše: Ozren Maršić iz Firence

[email protected]