Anelka 'na ledu' minimalno pet utakmica?

Nicolas Anelka, francuz, Europski židovski kongres, West Bromwich Albion, komičar Dieudeonne, antisemitizam, rasizam, Nicolas Anelka, rasnu i vjersku referencu, antidiskriminacijski  pravilnik FA, nadimak mrgud, Nicolas Anelka, raskid ugovora, takozvani quenelle pozdrav, antisemitski čin
Igrač West Bromwich Albiona ima rok do četvrtka da odgovori na tužbe protiv njega.

"Poznato je da je Anelka napravio zlostavljajuću/nepristojnu /uvredljivu/nekorektnu gestu. Osim toga, to je težak prekršaj jer u sebi sadrži etničku, rasnu i vjersku referencu", kaže se u tekstu FA-a.

Francuski napadač je 28. prosinca proslavio tim pozdravom prvi do svoja dva gola na utakmici protiv West Hama (3:3) "u znak posvete" svom prijatelju Dieudonneu, francuskom komičaru i političkom aktivistu koji ga je i izmislio.

Taj pozdrav - koji čini jedna ruka ispružena prema dolje, a druga savijena tako da dodiruje rame te druge ruke - u središtu je žive polemike u Francuskoj, a Međunarodna liga protiv rasizma i antisemitizma ga smatra "obrnutim nacističkim pozdravom".

Nakon tri i pol tjedna istrage koju je vodio stručnjak, FA je odlučio podići tužbu, a konačnu odluku o slučaju 34-godišnjeg nogometaša će donijeti neovisno povjerenstvo od tri člana.

Anelka, koji se preobratio na islam 2004., ima vremena do 23. siječnja prihvatiti ili osporiti tužbu. Ako je prihvati, Savez može odmah donijeti odluku o kazni, a ako je ospori bit će pozvan da iznese objašnjenje.

Po novom antidiskriminacijskom pravilniku koji je FA uveo u svibnju prošle godine, Anelka bi mogao biti kažnjen zabranom igranja najmanje pet utakmica.

Nakon što je izbila polemika o spornom pozdravu u Francuskoj i u Velikoj Britaniji, bivši francuski reprezentativac je na svom profilu na Twitteru odbacio bilo kakvu političku ili vjersku konotaciju. Kazao je da se radi o gesti "protiv sustava" te je istaknuo da on "nije ni antisemit ni rasist".

Međutim, ta je njegova gesta imala negativnih financijskih posljedica. Internetski portal za prodaju nekretnina Zoopla, sponzor kluba, u ponedjeljak je objavio da raskida ugovor vrijedan tri milijuna funti (3,6 milijuna eura).

Anelka je međutim nakon incidenta redovito igrao. U ponedjeljak je igrao protiv Evertona (1:1), prije no što je zamijenjen u 77. minuti.

Francuz, koji je promijenio dosta klubova, gdje nije ostajao dugo zbog svog teškog karaktera, zbog kojeg u Engleskoj ima nadimak "mrgud", već u svom dosjeu ima suspenziju od 18 utakmica iz Francuske, jer je javno izvrijeđao izbornika na svjetskom prvenstvu 2010.

Hina