Ako je Uefa organizator Eura, onda su i huligani Platinijev problem

navijači
Zapravo jedna stvar tu nije jasna. Zašto zbog izgreda huligana kazne plaćaju nacionalni savezi? Zar Kuća europskog nogometa nije organizator Eura, zar ona ne bi riješiti problem huliganizma, zar policija i redari ne bi trebali uredovati i besprizorne tipove odstraniti sa stadiona?

Kako su, recimo, Rusi na utakmicu s Poljskom uspjeli unijeti transparent "Ovo je Rusija", koji je, naravno, izazvao negativnu reakciju Poljaka, a bio je velik kao pola tribine? Nakon toga je kaznu platio Ruski savez!?

A što su mogli napraviti djelatnici Ruskog saveza? Zar su predsjednik i tajnik u društvu tajnice trebali uletjeti među huligane i uzeti im transparent koji je značio političku provokaciju? Gdje je bila policija?

Slična je situacija i s Hrvatskim nogometnim savezom. Zbog grupe huligana koja nema veze s nogometom i koja liječi svoje životne frustracije na stadionima i izvan njih, Rusanova plaća, debelo plaća...

- Kad se sve zbroji, svih ovih godina dok sam ja bio predsjednik HNS-a platili smo zbog huligana nešto više od milijune eura kazni - kazao nam je još uvijek aktualni predsjednik Vlatko Marković.

Ali Marković kaže da je Hrvatska plaćala i plaćat će i "na druge načine". Naravno, zna se na koje je mislio. Ponekad Uefa ima jako oružje kad se treba obračunati s nepoćudnim savezima. Recimo, pošalju suca koji će odraditi "prljavi posao". Pa previdjeti neki jedanaesterac za Vatrene ili dosuditi nepostojeći za suparnika, dodijeliti žuti ili crveni karton kad to nije posve potrebno, gurati protivnika prema pobjedi tendencioznim suđenjem.... Niti Uefa, a niti Fifa na svojim velikim natjecanjima ne žele reprezentacije čiji navijači stvaraju probleme, na tribinama ne žele rasiste, ne žele baklje ili političku ikonografiju.

- Mi smo pod ogromnim pritiskom. Već smo platili 25 tisuća eura zbog baklji na utakmici s Irskom, a bojim se i pomisliti koliko ćemo tek platiti za sve ono što se događalo na utakmici s Italijom. Međutim, mi smo tu nemoćni, to je posao policije - jadao se Marković jučer prije utakmice sa Španjolskom.

Naravno da se u HNS-u boje kako će se zbog huligana Hrvatska tretirati u sljedećim kvalifikacijama, za Svjetsko prvenstvo. Kazna ne treba biti uvijek novčana, može se savez kazniti i oduzimanjem bodova. To bi onda bio konačni huliganski udarac Rusanovoj.

Izvor: jutarnji.hr