Akcija Var: Tresla se brda, hoće li biti miša?

Akcija Var: Tresla se brda, hoće li biti miša?

Tresla se brda rodio se miš, moglo bi se reći za dosadašnji tijek spektakularne akcije kodnog imena „Var”, usmjerene protiv namještanja utakmica u Prvoj ligi Federacije i Premijer ligi BiH.

Akciju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu – SIPA-e. Tijekom akcije javnost je informirana informacijom da je na tom predmetu Tužiteljstvo BiH radilo više od godinu dana. Isto tako naglašeno je kako je dio akcije urađen u suradnji sa Nogometnim savezom BiH, te čelnicima pojedinih klubova koji se natječu u Prvoj nogometnoj ligi Federacije BiH. Od ukupno 12 u akciji osumnjičenih osoba, pet za koje se sumnjalo da su glavni organizatori – suci Kenan Barjaktrević i Ilija Živković, te članovi sudačkih povjerenstava i delegati Vladimir Dominiković, Ante Bilješko i Fuad Zahirović, prenoćili su u prostorijama SIPA – e.

Sve to se događalo prije nepunih mjesec dana, akcija je provedena u ponedjeljak, 11-og studenog, rano izjutra, 12-og, nastavljena, da bi nakon bure koja je trajala dan dva, sve potonulo u zaborav. U međuvremenu odigrano je 15- to prvenstveno kolo, zadnje u jesenskoj polusezoni, nakon čega se o akciji u javnosti, prestalo govoriti.

Iz GOŠK-a je neposredno po završetku jesenskog dijela sezone, pokrenuta inicijativa za održavanje sastanka predstavnik klubova, međutim Gabeljane je preduhitrio Nogometni savez. Tako je prošle srijede, 27-og studenog, u prostorijama Saveza održan sastanak predstavnika prvoligaških klubova, na kojem se ništa značajno nije dogodilo. Nije bilo ni samokritike, a kamo li ostavki, svi su ostali na svojim mjestima, mada je očito da nešto ozbiljno ne štima. Andrija Jurković, direktor GOŠK u izjavi za Radiopostaju Čapljina, kazao je da je na tom sastanku, prvi puta dobio priliku govoriti o nepravdi koju su Gabeljani pretrpjeli 2015-te godine kada su na nesportski način zaustavljeni na putu u Premijer ligu.

Prošli tjedan najavljen je novi sastanak predstavnika klubova u bh. nogometnoj kući, ali o tome za sada nema informacija. Iz GOŠK-a su najavili da je za prošlu subotu najavljeni sastanak prvoligaša čiji su inicijatori, također prolongiran. Međutim, ovaj tjedan kada su se ti sastanci trebali dogoditi zavladala je šutnja.

Dušan Musa / Radio postaja Čapljina