Afera VAR: Još jedan ‘ujo vuk kenjca’ slučaj ili stvarni početak borbe protiv kriminala u bh. nogometu?

 Kenan Bajraktarević
Arhivska fotografija

Devet godina nakon afere kladionice bh. nogomet opet je pogodio skandal koji je zainteresirao organe pravde – ovog puta naše organe pravde u aferi VAR. No, za razliku od prvotno spomenutog slučaja, ovog puta naši su organi uzeli pravdu u svoje ruke i počeli s uhićenjima, a to navodi na zaključak da će biti i osuđenih. Zaista?

Sjećate se braće Šapina? Razotkrilo ih je njemačko tužiteljstvo iz Bochuma, a spisi su tamo 2010. poslani i u naše državno odvjetništvo, jer su se u tim kladioničarskim namještaljkama spominjali i bh. klubovi. Što je bilo od te istrage? Uj’o vuk kenjca. Devet godina poslije djelovala je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja je i uhitila pojedince. Radi o aferi velikih razmjera s epicentrom u Prvoj ligi FBiH, što su potvrdila uhićenja u Novom Travniku, Šamcu, Orašju, a gdje su prema saznanjima N1 televizije slobode lišen sljedeći nogometni djelatnici: Irfan Durić, Ilija Živković, Salem Prolić, Vladimir Dominković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Ante Bilješko, Fuad Zahirović, Marko Brezović, Mario Grgić i Anto Kobaš, prenosi Dnevni list

Većinom se radi o sucima s A liste Prve lige FBiH te službenim osobama NS-a FBiH, koje je SIPA privela po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine. Osumnjičene osobe se terete da su prekršili više članova Kaznenog zakona BiH, a na teret im se stavlja organizirani kriminal, zlouporaba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.

‘Nemjerljiva šteta’

Savez je brzo reagirao – podržavši istragu.
– Povodom informacija koje su se pojavile u medijima o istrazi koju sprovodi Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, a odnose se na sumnje u namještanje utakmica, NS BIH želi informirati javnost o sljedećem:
– Nogometni savez Bosne i Hercegovine bezrezervno podržava akcije i aktivnosti svih agencija i tijela za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji, kako pojedinaca, tako i organiziranih grupa. Snažno smo opredijeljeni i spremni pružiti svaku vrstu podrške i pomoći nadležnim državnim institucijama, kroz dostupnu dokumentaciju i informacije kojima raspolažemo, kako bi one što uspješnije radile na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji pojedinaca koji participiraju u radu nogometnih organa i tijela. Bez obzira na to što prve informacije govore da se radi o aktivnostima na nivou entiteta, koji statutarno i organizacijski imaju potpunu autonomiju u svome radu, ovom prilikom moramo istaći da je u ovom trenutku nanesena nemjerljiva šteta kompletnom nogometu u Bosni i Hercegovini, ističe se u priopćenju NS BiH.

Velež upozoravao na Bajraktarevića

Nema sumnje da ovo nije prvi put da bh. nogomet prima ovakve udarce, a istina je i to da su pojedini klubovi otvoreno žalili na rad nekih od uhićenih sudaca. Tako je Velež u ožujku, u zadnjoj sezoni provedenoj u federalnom rangu, iznio opsežnu analizu suđenja na susretu 17. kola Prve lige FBiH, Goražde – Velež (1:0). Glavni sudac bio je sada osumnjičeni Kenan Bjaraktarević iz Orašja, a pomoćnici mu Mario Grgić iz Odžaka i Filip Jarić iz Brčkog – Rođeni su tada ukazali na 34 krupne greške.

Predsjednik Komisije za suđenje i suce Prve lige FBiH tada je najprije podnio neopozivu ostavku, da bi je dan kasnije iznenada povukao, obrazloživši potez komentarom: ‘Povukao sam ostavku jer sam ishitreno djelovao’. Ista komisija kasnije je odlučila kako su greške učinjene, ali da nisu utjecale na rezultat pa suci nisu kažnjeni.

Pogledati u ogledalo… opet

Savez je dakle, u svom organizacijski autonomnom entitetskom dijelu, zaštitio spornog suca, a SIPA ga sada uhitila? Da. I to je više neko snažan razlog za sumnju. Sumnjaju oni koji su oduvijek sumnjali, sumnjaju sada i oni koji su imali više vjere.
Jeste, učinjena je nemjerljiva šteta bh. nogometu, no Nogometni savez BiH teško će se tek tako, tom za neke jeftinom konstatacijom, oprati od afere VAR. Drugim riječima, uz podršku SIPA-i, koja je bila očekivana, treba se malo dublje pogledati u ogledalo i zapitati se tko to sve radi pod zastavom Nogometnog saveza BiH… u kojem je i ranije bilo kriminalaca, od kojih su neki i osuđeni (Munib Ušanović, Ahmed Pašalić…).