Aberdeen? Bit ćemo spremni

NK Široki Brijeg - FC Ordabasy

Je li tu Širokom kraj što se tiče ovoljetne europske epizode? Moguće, ali na Pecari već moraju biti zadovoljni, ne i previše ponizni uoči sraza sa Škotima.
- Čestitam momčadi. Odigrali smo sjajno, koncentrirano. Ali mogli smo igrati kako jesmo jer smo imali 2:0 iz prve utakmice. Ordabasy je pokušavao izjednačiti, ali mi smo kontrolirali igru i zasluženo prošli dalje, izjavio je na konferenciji za novinare u Almatyju strateg Širokog, Goran Sablić, kojeg je odmah pogodilo pitanje o sljedećem protivniku.

A sljedeći protivnik, škotski je Aberdeen. Riječ je o osvajaču Kupa pobjednika kupova iz 1983., kada su pod vodstvom Sir Alexa Fergusona srušili madridski Real 2:1 i pobjedniku finala europskog Superkupa iz iste godine protiv tadašnjeg prvaka europe Hamburga. Jasno, ovo baš nisu neke danas relevantne odrednice pa ćemo da bismo ih pobliže odredili i stavili u realan kontekst navesti kako su 2007. igrali skupine Kupa UEFA-a, a od tada jednom zapinjali na prvoj i tri puta na trećoj kvalifikacijskoj prepreci - prošle godine iz Europe ih je izbacio Maribor.
- Aberdeen? Mi ćemo se sigurno pripremiti. Ali da bih nešto više rekao, morat ćemo ih prvo analizirati, dodao je Sablić.
Što na sve kažu Škoti? Pa, zadovoljni su što ne moraju na predugačak put preko pola planete do Kazahstana.
- Očekuju nas teški susreti sa Širokim Brijegom, jer su oni izbacili Ordabasy koji je igrao dobro u kazahstanskoj ligi. Široki Brijeg je dobra momčad koja je veoma dobro vođena i morat ćemo dati sve od sebe kako bi ih pobijedili, rekao je pomoćni trener Abeerdena, Tony Docherty.
- Pobrinut ćemo se da naši igrači budu spremni i u optimalnoj fizičkoj spremi za utakmice protiv Širokog Brijega. Sigurno ih nećemo podcijeniti. Naši skauti su bili na obje utakmice prvog pretkola. Vidjeli su kako je Široki Brijeg dobra momčad, igraju u formaciji 4-1-2-3 u kojoj svaki igrač zna svoju ulogu i zadatke, dodao je.
Sve na stranu, no kakav je točno Aberdeen? Ako je suditi po ispadanju Rangersa od luksemburškog Progres Niederkorna, odnosno ako ćemo Aberdeen staviti u kontekst europske relevantnosti škotskog nogometa, nisu bauk..., no za Široki će svejedno biti izazov. Transfermakt doduše kaže da će biti tijesno, jer po njihovoj procjeni Aberdeen vrijedi 6.9, a Široki 5.8 milijuna eura, ali na terenu neće igrati novčanice. A ako već tako gledamo, i Široki će imati kakve-takve šanse.

Piše: Slaven Nikšić, Dnevni list