6 zgoditaka Vatrenih protiv Azerbajdžana!

Darijo Srna, Prema FIFA-inoj statistici, arjen robben, nogomet, FIFA, SP u Brazilu, nogomet, Hrvatska nogometna reprezentacija, AZERBAJDŽAN, Darijo Srna, donacija, srce, mandarine, Hrvati, izbor, nogometaši, Darijo Srna, Vatreni, Hrvatska zemlja, HNS, Darijo Srna, Darijo Srna, uzeir srna, Darijo Srna, Hrvatska zemlja, Darijo Srna, Darijo Srna, kapetan vatrenih
Pobjedom protiv reprezentacije Azerbajdžana hrvatska nogometna reprezentacija je prvi put nakon 20 godina otvorila jedne kvalifikacije s tri pobjede. Inspirirani sjajnom atmosferom s tribina osječkog stadiona Gradski vrt, izabranici Nike Kovača odigrali su najbolje prvo poluvrijeme u zadnjih desetak godina, a pobjeda od 6:0 u Osijeku je treća najveća u povijesti reprezentacije.

Također, Hrvatska još nije primila zgoditak u kvalifikacijama, a naš vratar Danijel Subašić je nesavladan u četiri utakmice otkad je preuzeo vratarsku ulogu od Stipe Pletikose.

Izbornik Kovač je u odnosu na dvoboj s Bugarskoj u Sofiji u prvu postavu uveo Matea Kovačića i Andreja Kramarića umjesto Ivana Perišića i Ivice Olića, a promijenio je i sustav igre te napokon zaigrao s dva napadača, Kramarić je u vršku bio uz Mandžukića.

Kovačevi izabranici su od samog početka odlučili riješiti utakmicu što brže, a to je rezultiralo čak s četiri gola u prvih 45 minuta, što hrvatskoj reprezentaciji nije uspjelo od 2007. godine, kada su u pobjedi protiv Andore (6:0) u drugom dijelu zabili četiri gola.

U sedmoj minuti Rakitić je glavom pucao malo iznad grede, no samo četiri minuta poslije azerbajdžanski bunker je probijen. Srna je s desne strane ubacio prizemnu loptu na koju je natrčao Kramarić i lako pogodio mrežu.

Ubacivanja sa strane postali su ogroman problem Azerbajdžancima jer su se redale šanse - u 18. minuti dvapuit je pokušao Kramarić, a u 20. minuti Pranjića su samo centimetri dijelili od njegovog možda i najljepšeg pogotka u karijeri. Naš lijevi branič je natrčao na loptu iskosa s desetak metara i topovskim udarcem pogodio spoj vratnice i grede.

U 34. minuti Hrvatska je povela s 2:0, Rakitić je sjajno izveo slobodan udarac iskosa s desne strane, utrčao je Perišić, koji je u 23. minuti ušao umjesto ozlijeđenoga Kovačića, te glavom pogodio. U posljednjoj minuti prvog poluvremena Hrvatska je s dva pogotka dotukla Azerbajžance - u 45. minuti je ubačaj Pranjića Perišić opet glavom proslijedio u mrežu, a u drugoj minuti sudačke nadokande Modrić je pronašao Brozovića, koji odmah iz prve pogađa sami kut vrata gostiju.

U drugom poluvremenu Hrvatska nije stala, u 55. minuti branič Azerbajžana Alahardijev je s neoprezno startao na glavu Srne, a švicarski sudac je svirao jedanaesterac. Modrić je bio iznimno siguran s bijele točke, pogodio je sami kut vrata Agajeva za 5:0 za svoj drugi pogodak u ovim kvalifikacijama.

U 61. minuti Hrvatska je opet izvela odličnu akciju s krila, ubacio je Perišić, a kapetan Azerbajžana Sadigov nespretno je ubacio loptu u vlastitu mrežu. U 71. minuti Kramarić je Perišiću doslovce skinuo s noge loptu u vrlo izglednoj akciji, a u 83. minuti gosti su mogli doći do počasnog pogotka kada je šut Nazarova otišao tik uz desnu vratnicu. U 90. minuti Alen Halilović je mogao postići i sedmi zgoditak, njegov šut je pogodio Olića, a potom i vratnicu.

Hrvatska je nakon tri odigrana susreta na vrhu skupine H s maksimalnih devet bodova, koliko ima i druga Italija koja je u ponedjeljak kao gost u Ta'Qaliju svladala Maltu s minimalnih 1:0 (1:0), dok je treća Norveška sa šest bodova nakon 2:1 (1:1) domaće pobjede protiv Bugarske, koja je tako ostala četvrta s tri boda. Malta i Azerbajdžan su na dnu bez bodova.

Jedini gol na Malti za Italiju postigao je Pelle u 24. minuti, dok je Norveška do pobjede nad Bugarskom stigla pogocima Elyounoussija (13) i Nielsena (72), a za Bugare je strijelac bio Bodurov (43).

Hrvatska će u sljedećem kolu 16. studenoga gostovati kod Italije u Milanu. U istom će terminu još igrati Azerbajdžan - Norveška i Bugarska - Malta.

HRVATSKA - AZERBAJDŽAN 6:0 (4:0)

Pred 17.000 gledatelja na stadionu Gradski vrt sudio je Studer iz Švicarske.

Strijelci: 1-0 Kramarić (11), 2-0 Perišić (34), 3-0 Perišić (45), 4-0 Brozović (45+2), 5-0 Modrić (56-11m), 6-0 Sadigov (61-ag)

HRVATSKA: Subašić - Ćorluka, Srna, Vida, Pranjić, Rakitić, Modrić (Halilović 59), Brozović, Kovačić (Perišić, 23), Mandžukić, Kramarić (Olić, 76)
AZERBAJDŽAN: Agajev - Medvedev, Alahverdijev (Gulijev, 67), Gusejnov, Sadigov- Abdulajev, Nazarov, Karajev (Ramazanov, 29, Husejnov, 41), Ramaldanov - Amirgulijev, Alijev