6 utakmica kazne za Peljtu i Čuića zbog propusta na utakmici NK Široki Brijeg-HŠK Zrinjski

NK Široki Brijeg, HŠK Zrinjski, NS BIH
Utvrđeni su sudački prospusti koji apsolutno nisu plod tendencije, jer su isti učinjeni na štetu obje ekipe, i to:

- 31. minut: glavni sudac pogrešno dosuđuje kazneni udarac za gostujuću ekipu;

- 51. minut: dodatni sudija propušta obavijestiti glavnog suca da je načinjen prekršaj u kaznenom prostoru nad domaćim igračem broj 5, te se ne dosuđuje kazneni udarac;

- 64. minut: glavni sudac nije isključio iz igre igrača domaćeg tima sa brojem 9 nakon grubog starta nad protivničkim igračem;

- 80. minut: dodatni sudac propušta obavjestiti glavnog suca o situaciji u kojoj domaći igrač broj 5 udara protivničkog igrača, te ga ne isključuje iz igre.

Imajući u vidu gore navedene propuste, a u skladu sa UEFA upustvom o ocjenjicvanju sudija i dodatnih sudija, Komitet za sudije i suđenje je utvrdio da su načinjene značajne sudaćke greške te je sankcionirao Irfana Peljtu i Tomislava Čuića sa dva ciklusa nedelegiranja (6 utakmica).

Nadalje, ovim putem želimo obavijesti javnost da Komitet za suce i suđenje, kao i svi ostali komiteti koji rukovode natjecanjima, odluke donose isključivo samostalno, u saradnji sa administracijom, te opovrgava bilo kakve insinuacije o navodnim pritscima od strane Predsjednika, Potpredsjednika ili bilo kojeg drugog člana IO ili nekog drugog organa NS BiH. Isto tako, bilo kakva vrsta pritiska od strane klubova ili pojedinaca neće uticati na opredjeljenje komiteta i administracije NS BiH da se natjecanja u nadležnosti NS/FS BiH odvijaju isključivo u skladu sa relavantnim pravilnicima, a u cilju maksimalne zaštite integriteta natjecanja.

Komitet za suce i suđenje zajedno sa Sektorom za takmičenje NS/FS BiH, zbog kršenja Kodeksa o ponašanju članova NS/FS BiH podnosi prijavu Disciplinskoj komisiji protiv NK Široki Brijeg i odgovornih lica kluba.