20 godina od prve utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije

Hrvatska, Vatreni
Ostvarena je vjekovna težnja hrvatskog naroda da imamo samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Ponosni smo na činjenicu da je u tim povijesnim i slavnim danima na najbolji način bio predstavljen hrvatski nogomet. Zato će utakmica nogometnih reprezentacija Hrvatske i SAD-a odigrane 17. listopada 1990. u Zagrebu, početak je bio u 19,00 sati, a rezultat je bio 2-1, ući u anale hrvatskog nogometa jer je otvorena nova era u njegovom razvoju i velikim uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije koji su uslijedili. Spomenimo i prve strijelce Aljošu Asanovića i Ivana Cvjetkovića. Ova utakmica došla je iznenada. Bila je odlično osmišljena i isto tako organizirana. Odigrana je u domoljubnom zanosu svih sudionika i brojnog gledateljstva. Prethodno su pobijeđeni svi oni koji su je željeli onemogućiti. Naša je obveza da trajno njegujemo sjećanja na ovaj povijesni događaj za hrvatski nogomet i hrvatsku Državu i da svima, koji su doprinijeli da se može organizirati ova utakmica, ponovo odamo veliko priznanje.

Ocjenjujemo da je za to najbolje vrijeme odigravanje kvalifikacijske utakmice Hrvatska - Malta, 17.11.2010. godine u Zagrebu. Tada će ponovo brojno gledateljstvo imati mogućnost pozdraviti sve one koji su sa velikim zadovoljstvom prihvatili poziv prvog izbornika Dražana Jerkovića. Igrali su u prototipu jedinstvenog dresa hrvatske šahovnice koja je uz hrvatsku himnu i hrvatsku zastavu zahvaljujući velikim uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije ušao u milijarde domova širom svijeta.

Za reprezentaciju su nastupili: kapetan Zlatko Cico Kranjčar, Dražen Ladić, Tonči Gabrić, Zoran Vulić, Darko Dražić, Drago Čelić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Gregor Židan, Kujtim Shala, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Mladen Mladenović i Marko Mlinarić.

Zapaljenom svijećom i buketom cvijeća sjetit ćemo se i onih kojih nažalost više nema, a dali su veliki doprinos u organizaciji ove utakmice: Dražana Jerkovića, Rudolfa Sabljaka, Darka Tironija, Miroslava Šuteja, dr. Tugomira Krmpotića, Marka Jurića, Vinka Hotka, Marijana Zaradića.