VIDEO  drame u Turskoj: Srbi izbacili Hrvate sa SP-a!

kosarka, Hrvatska

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija nije se uspjela plasirati u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Turskoj jer je u dramatičnom susretu osmine finala u Istanbulu u posljednjoj sekundi dvoboja izgubila od Srbije sa 72:73.

Iako nije pobijedila Srbiju, Hrvatska je odigrala dobru, hrabru utakmicu te se časno oprostila od daljnjeg nastupa na SP u Turskoj. U prvoj četvrtini Ukić je odigrao odličnu obranu na Teodosiću koji je zaredao s nekoliko pogrešaka koje su za posljedicu imale brze protunapade naše reprezentacije i lake koševe. Stoga je nakon 10 minuta rezultat bio 27:19 za našu reprezentaciju.



Nažalost, već početkom druge četvrtine teško stečena prednost je izgubljena, Srbija je serijom 6-0 stigla do 27:25. Boljom kontrolom lopte Srbi su Hrvatima onemogućili lagane koševe, a u igri na postavljenu obranu naši su teško stizali do pogodaka. Tijekom druge četvrtine Hrvatska je imala 10 pokušaja za tricu, a pogodila tek jednu. Dojam je da je početkom druge četvrtine pogriješio i naš izbornik Vranković koji je snizio petorku, umjesto Banića uveo je Ukića, a srpski su igrači to iskoristili postizanjem laganih koševa pod samim obručem.

Razlog za takvu taktiku vjerojatno je taj što u ovoj utakmici zbog ozljeda nisu mogla igrati čak dvojica naših visokih igrača, Andrić i Žorić, pa je Vranković morao čuvati trojicu centara koje je imao na raspolaganju - Tomića, Banića i Lončara.

U završnici treće četvrtine Srbija je preuzela kontrolu rezultata, tricom Teodosića i košem Mačvana iz kontranapada u 30. minuti Srbija je zaostatak 49:50 pretvorila u vodstvo 54:50.

U posljednju minutu utakmice ušlo se sa zaostatkom Hrvatske 65;67 nakon što je Banić postigao koš nakon odličnog dodavanja Ukića te je bilo jasno kako će o pobjedniku odlučivati jedna lopta.

kosarka,Hrvatska

  • PIXSELL

Srpska reprezentacija je pogodila tri od četiri slobodna bacanja, dok je Popović realizirao sva četiri slobodna bacanja koja su mu bila na raspolaganju te je 15.2 sekundi prije kraja bilo 70:69 za Srbiju. Tada je Tomas oteo loptu Rašiću na srpskoj polovici terena, ona je došla u ruke Popoviću kojega je 11.6 sekundi prije kraja prekršajem zaustavio Paunić. Nažalost, kada je s dva nova pogotka trebao dovesti Hrvatsku u vodstvo, Popović je promašio jedno bacanje i tako uspio samo izjednačiti.

Nakon minute odmora, naša je obrana 'zaspala' pa je Tepić pobjegao pod koš i položio loptu za vodstvo Srbije 72:70. U našem posljednjem napadu Popović je ponovno zaustavljen prekršajem te je pogodio oba slobodna bacanja za 72:72 5.9 sekundi prije kraja.

Posljednji napad Srbije poveo je Rašić kojega je pratio Kus, naš se igrač poskliznuo i rukama se naslonio na srpskog braniča koji je tako sekundu prije kraja dobio priliku iz slobodnih bacanja riješiti utakmicu.

Nakon što je pogodio prvo bacanje, Rašić je s drugim pogodio prvi obruč, a nakon što se lopta odbila, vrijeme je isteklo, pa su naši igrači ostali i bez prilike da očajničkim pokušajem preko čitavog terena preokrenu rezultat.

Net.hr|Hina