U finalu prvenstva Hrvatske šest bivših igrača Širokog i trener

HKK Široki
Put do desetog naslova uglavnom je išao kao i proteklih godina, osloncem na vlastite igrače.

Temelji takvom radu udareni su prije punih dvadeset godina, iako je jedno vrijeme Široki posezao za igračima poniklim u drugim košarkaškim sredinama. Znaju u klubu s Pecare da se cjelokupna momčad ne može sastojati od domaćih igrača, ali s glavninom, svakako, piše Večernji list BiH.

Igračka afirmacija

Rezultat takvog opredjeljenja su brojni igrači koji su ponikli na Pecari ili su igračku afirmaciju stekli igrajući u Širokom. Zanimljivo je kako se u ovogodišnjem finalnom susretu za prvaka Hrvatske između Cibone i Cedevite na parketu našlo šest bivših igrača Širokog, po trojica u svakoj momčadi i trener Ivan Velić za kormilom Cibone.

Za Cibonu u finalu prvenstva Hrvatske igrali su Fran Pilepić, Ivan Novačić i Josip Bilinovac, a u Cedeviti su igrali Domagoj Bošnjak, Toni Katić i Ivan Ramljak. Jedan broj igrača poniklih u Širokom nastupao je za reprezentaciju Hrvatske. Sve je počelo sa Stankom Baraćem i Darkom Planinićem koji su s reprezentacijom Hrvatske stigli i do nastupa na Olimpijskim igrama.

Uz njih u seniorskom sastavu Hrvatske igrali su još Josip Bilinovac, Toni Katić, Ivan Ramljak, Željko Šakić, Domagoj Bubalo, Andrija Ćorić, a u reprezentaciji Bosne i Hercegovine Josip Naletilić, a kroz mlađe reprezentativne vrste Hrvatske prošlo je na desetke igrača kluba s Pecare.

Uspješan trend

Takav trend rada i dalje će biti imperativ Širokobriježana, a što se potvrdilo i u prvenstvu BiH kada se pomalo neočekivano krunom takvog rada stiglo do željenog trofeja. U momčadi koja je osvojila naslov prvaka na Pecari su ponikli braća Mateo i Darijo Drežnjak, Josip Batinić, Ivan Karačić, Jure Zubac, Mateo Čolak, Mate Šušak, Marko Damjanović.

Filip Kraljević je prošao mlađe uzraste Širokog, jedno vrijeme igrao u Zadru, Ciboni, španjolskoj ligi. Uz njih u nižim vrstama Širokog ima niz darovitih igrača koje ako nastave s dosadašnjim radom, čeka daljnji igrački razvoj.