U ABA ligu na osnovu plasmana iz nacionalnog prvenstva

ABA liga, ks bih

Iz BiH je za igranje regionalnog takmičenja zainteresirano pet ekipa. To su Bosna Royal, Zrinjski, Sloboda, Široki Brijeg, Mladost iz Mrkonjić Grada.

Posljednjih dana vrlo često možemo vidjeti istupe bosanskih i srpskih čelnika klubova koji nameću svoje ideje kako će savez provesti odluku ABA lige o prijedlogu dva kluba koja će predstavljati našu zemlju u tom natjecanju.

Nitko se zapravo ne pita šta je sa hrvatskim klubovima u BiH Zrinjskim koji je zanemaren u utrci za drugu Aba ligu, a završio je na 3.mjestu u regularnom dijelu. Izjave pojedinih čelnika klubova te njihove tvrdnje i konstatancije direktno utječu na dignitet Saveta.

Od osnutka same jadranske ABA lige, isključivi kriterij za nastupanje bio je plasman u nacionalnom prvenstvu, što će i biti ukoliko se KS BIH ne dovori stvari u svoje ruke će preuzeti vodstvo ABA lige.

Ukoliko bi se gledali rezultati iz prošle godine u regionalnom takmičenju bi igrali Bosna Royal Jelly koja je bila finalista prvenstva BiH i Zrinjski koji je Ligu za prvaka završio na trećoj poziciji, a uz to ima bolji međusobni skor od Slobode iz Tuzle.

Pojedini klubovi su se pozvali na organiziranje kvalifikacijskom turnira, ali samimim time i dovodimo u pitanje regularnost istog jer dobro je poznato da klubovi koji su aplicirali više su nego u rasulu te da nemaju niti igračkog kadra niti su ikako u pogonu od završetka prvenstva.

Skupština ABA lige je zakazana za 24. srpnja u Beogradu kada bi trebao biti utvrđen kalendar takmičenja i spisak učesnika Druge ABA lige.