U 2017. godini bilo je puno košarkaških trenutaka za pamćenje

Russell Westbrook, NBA liga , Oklahoma City Thunder, Russell Westbrook, košarkaš, NBA liga , Russell Westbrook, NBA liga , Russell Westbrook, NBA liga , Russell Westbrook, NBA liga , kosarka, NBA liga , rekordi
1. Devin Booker - 70 poena Celticsima
Nadareni šuter Phoenix Sunsa zauvijek će pamtiti 2017. On je, naime, postao tek šesti igrač u povijesti koji je u jednoj NBA utakmici zabio minimalno 70 koševa. Bookeru je to pošlo za rukom sa samo 20 godina, najmlađi ikad koji je došao do 70 poena u jednoj utakmici. U biti, najmlađi koji je uopće dosegao granicu od 60.

Da priča bude potpuna, napravio je to u dvorani Boston Celticsa, TD Gardenu, na mjestu gdje je i dalje stoji NBA rekord s najviše koševa u jednoj playoff utakmici. Onaj Michaela Jordana iz 1986. kada je protiv Birda i ekipe stavio 63 koša. Ali prije njega i sve do ove godine rekord dvorane držao je Elgin Baylor, koji je davne 1959. godine zabio 64 koša za Minneapolis Lakerse. Booker je ujedno postao i igrač s najviše koševa u jednoj NBA utakmici od Kobea Bryanta i njegovih 81 iz 2006.

2. Russell Westbrook - ''triple-double'' godina
Prošlo je čak 55 godina od kada je Oscar Robertson ostvario 41 ''triple-double'' u sezoni. I nitko nije ni mislio da ćemo nešto slično opet vidjeti. Prvenstveno zbog toga što se igra drastično promijenila. Međutim, nitko nije ni slutio da će se pojaviti playmaker Westbrookovih predispozicija. Ali za takav iskorak trebalo je pričekati odlazak Duranta.

Tek kad je KD napustio Oklahomu, upoznali smo monstruoznog Westbrooka, igrača s 42 ''triple-doublea'' u regularnom dijelu sezone. Westbrook je odnio i MVP nagradu ispred Jamesa Hardena, ali kako i ne bi nakon takve godine. Voljeli ili ne njegovu igru, treba mu odati priznanje za možda najimpresivniji individualni učinak u jednoj regularnoj sezoni ikad.

3. James Harden - Mr. 50
2017. ne može proći bez da ne spomenemo čovjeka koji je podigao svoju razinu igru na jedan viši nivo i trenutno je uz LeBrona najteži igrač za čuvati na planeti. Uz to, ubilježio je i nekoliko povijesnih utakmica koja su ga dovele uz bok nevjerojatnoj sezoni Westbrooka. No, MVP nagradu nije osvojio, ali je zato na dobrom putu da to napravi u 2018. Iako bi on radije da njegova momčad preko Warriorsa uđe u veliko finale.

James Harden će rijetko igrati obranu, ali način na koji je ostvarivao ''triple-double'' učinke i više puta dolazi do 50 poena u večeri, pa čak i dvije utakmice zaredom, ne može svatko. Uostalom, on i Westbrook jedini su igrači koji u karijeri imaju tri utakmice s 50+ poena i 10+ asistencija. James je na drugom mjestu s dvije, nitko drugi nema više od jedne.

4. Željko Obradović - novi naslov i prvi s Fenerom
Željko Obradović osvojio je deveti naslov prvaka Europe i prvi s Fenerbahčeom. Fener mu je peti klub u karijeri s kojim je postao najbolji na Starom kontinentu, nakon Partizana, Joventuta, Reala i Panathinaikosa. Definitivno najveća trenerska legenda europske košarke. Ono što je Gregg Popovich za NBA, to je Obradović za Europu.

Obradović ima i igrački i trenerski naslov svjetskog prvaka. 57-godišnji Čačanin specifičan je po tome što je čovjek iz naroda, rijetko kad pun sebe. Nedavno je otkrio kako u četvrt stoljeća karijere nikad nije kaznio igrača, a znamo kako je poznat po ''mirnom'' vođenju utakmica.

5. Dario Šarić - drugi u izboru za rookieja godine
Dario Šarić imao je sjajnu prvu godinu u NBA-u. Do samog kraja bio je u igri za rookijea godine. Iako tako nije izgledalo na početku sezone, Šarić je kasnije iskoristio svoju priliku te na impresivan način odigrao prvih par mjeseci u 2017. Nažalost, Amerikanci su nagradu dodijelili svom Malcolmu Brogdonu i tako izazvali val nezadovoljstva u Hrvatskoj.

U međuvremenu, Šarić je prošao novu kalvariju s hrvatskom reprezentacijom. Isto tako ni njegova igra nije bila na reprezentativnom nivou, ali pred njim je još puno godina u kojima bi trebao biti samo bolji. Nakon lošijeg ulaska u novu NBA sezonu, napokon je uhvatio ritam. Prosinac je među najboljim mjesecima u njegovoj karijeri i neka tako nastavi.

6. Kevin Durant - MVP
Nakon što je šokirao košarkaški svijet odlukom da će se pridružiti ionako teško pobjedivim Warriorsima, Durant je pokazao zašto je napustio Oklahomu te opravdao odnio nagradu MVP-a finala.

Durant je u finalu bio najbolji igrač Warriorsa i čovjek koji je tamo bio s misijom. S misijom pokazati svijetu koliko je dobar i da to može učiniti u najtežim trenucima. Naravno, ima onih koji mu nikad neće oprostiti 2016. i odlazak u momčad koja ga je izbacila iz doigravanja. Međutim, na kraju se broje priznanja i naslovi.

7. Ludi free agency
Jedan od najluđih, ako ne i najluđi NBA free agency u povijesti. Ne pamtimo kada je toliko All-Star igrača promijenilo sredine u istom prijelaznom roku. A sve kako bi krenuo nemilosrdni lov na Warriorse.

Houston se pojačao ponajboljim playmakerom svog vremena Chrisom Paulom, Minnesota je konačno složila momčad koja će prekinuti najdulji post bez doigravanja, OKC je Westbrooku doveo dva superstara, Denver se pozicionirao na kartu playoff momčadi, a Ainge je šokirao samo kako on zna - suprotno od većine i bez ikakve sentimentalnosti. NBA je ipak biznis prije svega.

8. Hrvatska reprezentacija
Nažalost, hrvatska reprezentacija jedna je od negativnijih košarkaških priča ove godine. Iako se Eurobasket iščekivao s nestrpljenjem, sve je završilo s još jednim bolnim razočaranjem i gorkim okusom na koji smo već navikli.

Da stvar bude gora, hrvatska reprezentacija je najgore od svih otvorila novi sustav kvalifikacija za SP te s dva poraza dodatno zakomplicirala budućnost. Mogli bismo ovdje puno toga reći. Ali ništa što već nije rečeno ili napisano. Uostalom, na neke stvari smo već i ukazali.

9. Luka Dončić / Slovenija
Još i prije Eurobasketa u rujnu bilo je jasno kako je Luka Dončić predodređen za velike stvari. Ali malo njih je smatralo da su te velike sadašnjost, a ne budućnost. Slovenija je odigrala prvenstvo za pamćenje i bez poraza osvojila europsko zlato, a Dončić je sasvim zasluženo izabran u petorku prvenstva. I ništa tu ne bi bilo čudno da mu nije 18 godina i ne donosi odluke kao da je deset godina stariji.

Zanimljivo da se njegov debi na velikom natjecanju poklopio s najvećim uspjehom u povijesti slovenskog sporta, a to ne može biti slučajno. Dobro, imao je ogromnu pomoć u Dragiću i Randolphu, ali već i ptice na grani znaju da je mali čudo. Potencijalni prvi pick NBA drafta i klinac kakvog Europa dugo nije imala.

10. LeBron James - što stariji, to bolji
Za čovjeka koji je u 15. NBA sezoni pomislili bi da je došlo vrijeme za pad. Ali ne kod LeBrona. Umjesto pada, James bilježi ponajbolje brojke u svojoj karijeri i još jednom vodi Cleveland prema novom finalu. Klub je ima burno ljeto sa ''sapunicom Irving'' pa nakon toga ispod prosječan ulazak u sezonu, no LeBron je jednostavno prevelik da bi bio prosječan.

Za usporedbu smo vam ostavili brojke:

LeBron u MVP sezoni 2008./09.: 28,4 poena (48,9 posto šut iz igre), 7,6 skokova i 7,2 asistencije.

LeBron u MVP sezoni 2009./10.: 29,7 poena (50,3 posto šut iz igre), 7,3 skoka i 8,6 asistencija.

LeBron u MVP sezoni 2011./12.: 27,1 poen (53,1 posto šuta iz igre), 7,9 skokova i 6,2 asistencije.

LeBron u MVP sezoni 2012./13.: 26,8 poena (56,5 šut iz igre), 8,0 skokova i 7,3 asistencije.

LeBron ove sezone (15. u karijeri): 27,8 poena (56,0 posto šut iz igre), 8,2 skokova i 9,3 asistencije.

Također, bilježi najviše trica u karijeri (2,0 po utakmici), blizu je najboljeg postotka šuta za tri (40,1 posto) i gotovo je izjednačen po broju blokada (1,0 po utakmici) s najboljom sezonom u toj kategoriji.

gol.hr