U-18: Hrvatska izborila A-diviziju

Hrvatska zemlja, kosarka
Druga je selekcija u mlađeuzrasnim kategorijama izborila povratak u elitni rang, što je sjajna vijest za hrvatsku košarku u ljetu u kojem se cilja na velike stvari u seniorskim vodama. Hrvatska će tako u nedjeljnom finalu (19.30 sati) igrati protiv Velike Britanije u utakmici bez velikog rezultatskog značaja, dok će Izraelci u boj s domaćinima Estoncima. Pobjedniku, trećeplasiranom na turniru, također pripada povratak u A-društvo, dok će poraženi tavoriti i dogodine.

Samo u četvrtfinalnom dvoboju s Nizozemcima dobro su naši dečki ušli u utakmicu. Ni ovoga puta protiv sistematičnih Izraelaca nije bilo lako, s obzirom da se ponovio period od tri minute bez našeg poena. Srećom, bilo je samo 0:4, prije no što je Ivan Vrgoč sa šest svojih koševa preokrenuo rezultat. Vodili su naši današnji suparnici u još svega nekoliko navrata, bilo smo dovoljno blizu, naročito zbog koševa Antonija Jordana potkraj prvog perioda.

U pravi proces odvajanja krenuli su momci u bijelim dresovima u drugom periodu. Figura Luke Šamanića izgledala je dominantno i večeras, a od 14. minute kad je bilo 25:25, počeo je prvi hrvatski val kojeg je bilo teško suzbiti. Nije se moglo pretpostaviti da ćemo na veliki odmor otići s dvoznamenkastom prednošću, no dogodilo se upravo to. Našu prvu mini-seriju od 7:0 Izraelci relativno lagano sustižu, ali onu drugu (12:3) nisu mogli. Malo Jordano, malo Omrčen, malo Bajo, i eto nas na 44:34 na poluvremenu.

Ostatak utakmice, barem onaj do ulaska u posljednje dvije-tri minute protekao je bez većih turbulencija. Na izraelski povratak (44:38) odgovorili smo sa 8:0, imali smo i plus 14 (57:43), što je bila dovoljna zaliha za još jednu eventualnu donju točku u nekoj amplitudi. Izraelci se uglavnom kroz forsiranje vanjskog šuta (Malka, Kravits) vratili na 68:63, bilo je tu i nekoliko njihovih napada za dolazak na jedan posjed zaostatka... Ali, nije se dogodilo, i posljednjih 40 sekundi penal-završnice odnosno nadigravanja otišlo je na hrvatsku stranu. Bio je ovo dan pobjede u svakom smislu...

Zapjevalo se nakon utakmice već na parketu. Zovi, samo zovi i Lijepa li si... Pjevat će se i sutra nakon finalne utakmice s Velikom Britanijom.

U-18 Eurobasket, Divizija B - poluzavršnica

Hrvatska - Izrael 75:69 (17:18, 27:16, 13:12, 18:23)

Hrvatska: Jordano 17, Šarić 6, Šamanić 8, Bajo 11, Palokaj 1, Nakić 13, Omrčen 5, Drežnjak 8, Vrgoč 6, Marić, Kukić, Jurić

Izrael: Ringvald, Kravits 14, Levinson 24, Druker, Adam 9, Porat, Avivi 2, Amir, Hanochi, Ebo 12, Malka 8, Chachashvili

Rezultati polufinala:
Velika Britanija - Estonija 75:61
Hrvatska - Izrael 75:69

Raspored posljednjeg dana
Estonija - Izrael (za 3. mjesto, 17.15 sati)
Velika Britanija- Hrvatska (finale, 19.30 sati)