Treba li ponoviti utakmicu Cibone i Partizana?

Cibona, partizan
Bila je to po svemu jedna nevjerojatna utakmica. Već dugo nismo gledali takav rat pod obručima, kao niti da do 35 minute samo dva igrača postignu sve koševe za jednu momčad. Nismo, nasreću, već dugo vidjeli niti navijačke nerede na jednom košarkaškom okršaju u Hrvatskoj, i zapravo, već dugo nismo gledali utakmicu koja je tako oživila sjećanje na zlatna košarkaška vremena.

  • PIXSELL
  • U Arenu se naguralo 15.600 navijača

U nedjelju navečer pričalo se samo o jednoj stvari, je li šokantni koš 0,6 sekunde prije kraja za pobjedu Partizana 75:74 bio regularan i jesu li slovenski suci ukrali Ciboni naslov prvaka regionalne lige?

Svatko tko je gledao utakmicu mogao bi reći da su obje momčadi zaslužile pehar i da su si igrači Cibone sami krivi. Nakon pravog košarkaškog rata koji je završio 60:0 u regularnom dijelu, uslijedilo je pet minuta produžetka i kraj koji nikad nećemo zaboraviti.

Cibosi su u posljednjoj minuti imali četiri koša zaostatka. Onda je fenomenalni Marko Tomas pogodio tricu i smanjio na 72:71, da bi 0,6 sekunde prije kraja Bojan Bogdanović pogodio još jednu tricu iz kuta. Bio je to kraj, Cibosi su uletili na teren, krenulo je slavlje na terenu, ludnica u Areni, kad se odjednom pored buketa domaćih igrača na terenu, pojavila isto takva euforična skupina crno-belih dresova.



Kako smo kasnije vidjeli na semaforu, Dušan Kecman uspio je 0,1 stotinku prije kraja uputiti loptu prema košu Cibone sa svoje polovice i pogoditi tricu koja će sigurno postati hit na You Tubeu. Nastala je nevjerica u domaćim redovima, na tribinama, pred malim ekranima, svi su očekivali da sudac ponovi zadnji napad, jer je na terenu bilo već opće slavlje kad je Kecman šutnuo tricu. Nietko nije ni vidio što se događa.

"Ne može se igra nastaviti ako je netko u terenu tko tamo ne bi smio biti. Ciboni je trebala biti dosuđena tehnička pogreška, a Partizan je trebao dobiti dva bacanja i loptu sa strane", potvrdio je sportski direktor lige Danko Radić.

Međutim, slovenski su suci išli linijom manjeg otpora, dopustivši materijalnu povredu pravila koja je direktno utjecala na ishod utakmice. Doduše, nije teško zamisliti kakva bi ludnica nastala u dvorani da su Slovenci 0,6 skunde prije kraja prekinuli Cibonino slavlje i dali Partizanu dva slobodna bacanja te još jedan napad.



U tom su trenutku Vukovi imali dva koša prednosti, Beograđani bi dobili priliku izjednačiti s crte slobodnih bacanja i izboriti drugi produžetak. Poslije bi svi pričali da je Cibona oštećena, jer Kecman ne bi ni stigao baciti onu tricu...

Gledali smo puno takvih košarkaških završnica, u takvim situacijama suci obično prekinu slavlje, upozore igrače da utakmica nije gotova i onda ide zadnji napad. No, ovoga puta nije bilo tako iako je ulog bio najveći, iako se radilo o 0,6 sekundi koje su odlučile utakmicu.

Lako je pričati dan poslije, kada su pogledane sve snimke, ali dojma smo da je Cibona ipak zaslužila poštenu obranu zadnjeg napada. Ovako, nakon svega mogli su samo uložiti žalbu.

"Pretpostavljam da od toga nećemo imati puno koristi. Čestitam Partizanu na pobjedi, ali imamo se prvo žaliti na taj posljednji napad. Došlo je do materijalne povrede pravila, suci nisu smjeli nastaviti igru dok je pun teren. U najgorem slučaju trebali smo dobiti tehničku", zaključio je nakon svega razočarani Velimir Perasović.

net.hr