Španjolska razbila Argentinu u finalu Svjetskog košarkaškog prvenstva

kosarka, Španjolska, Argentina

Španjolcima je to drugi naslov svjetskih prvaka, a prvi su osvojili 2006. godine, a do drugog naslova su došli sa svih osam pobjeda. U finalu su na dominantan način "razbili" Argentinu s 20 razlike, a Argentinci su u dvoboju za zlato ostali posve bez snage i odigrali najlošiju utakmicu na prvenstvu.

Španjolci su puno bolje otvorili utakmicu, poveli su s 12 razlike, da bi Argentinci furioznom serijom došli samo na poen zaostatka. No, to je bilo sve od Južnoamerikanaca u finalu, Španjolci u drugoj četvrtini ponovno dižu razliku na +15 i tu prednost kontroliraju do samog kraja te suvereno osvajaju naslov, piše Hina.  Na kraju rezultat 95:75 za Španjoksku. Kod Španjolaca je prednjačio Ricky Rubio s 20 koševa i 7 skokova, Sergio Lull je dodao 15 koševa, a Marc Gasol (14, 7 skokova) je naslovu NBA prvaka dodao i svjetski. Gabriel Deck (24) i Nicolas Laprovitola (17) bili su najbolji kod Argentinaca, čije su prve zvijezde Luis Scola (8) i Facundo Campazzo (11) posve podbacile. Španjolci su imali čak 20 skokova više (47-27) u finalu.

Ranije su košarkaši Francuske u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kini svladali Australiju sa 67-59 (11-16, 10-14, 21-16, 25-13), obranivši tako broncu osvojenu na prethodnom SP u Španjolskoj.Australija, koja je vodila tri četvrtine i na polovici treće četvrtine imala prednost od čak 15 koševa, drugi je put na velikim natjecanjima ostala bez medalje. Na OI u Rio de Janeiru 2016. je u borbi za broncu izgubila od Španjolske.

Najbolji strijelac u redovima Francuske bio je Nando De Colo sa 19 koševa te Evan Fournier sa 16, a ključnu ulogu odigrao je u zadnjoj četvrtini s tri trice Andrew Albicy (devet koševa). Kod Australije, koja je izgubila čak 19 lopti na utakmici, najviše je koševa zabio Joe Ingles (17), dok je Patty Mills ubacio 15.