Propast košarke u Hercegovini: Ljubuški i Grude odustali od Lige Herceg-Bosne

... možete misliti kakvo je stanje u ostalim košarkaškim klubovima koji nose predznak 'hrvatski'. A stanje  je, blago rečeno, alarmantno.

Zbog neimaštine i besparice u posljednjih mjesec dana čak tri kluba koja igraju niži rang odustala su od natjecanja! Odžak više neće igrati Ligu Herceg Bosne i pokušat će naći natjecanje koje će mu geografski biti bliže. Isti primjer slijedila su još dva kluba, ovaj put iz Hercegovine. Iako su imale status prvoligaša, Grude su odustale od Prvenstva Bosne i Hercegovine, a sada neće igrati ni Ligu Herceg Bosne.

U tom klubu sve što postoji je infrastruktura, odnosno dvorana. Praktički ne postoje ni igrački ni stručni kadar, a klub koji ne igra niti jedno natjecanje postoji samo na papiru. Isti je slučaj i s Ljubuškim. Prije nekoliko godina ovaj klub je istupio iz Prve lige BiH, a sada je odustao od Lige Herceg Bosne prije nego je ona i počela. Upravni odbor Košarkaškog saveza HB jučer je ponovno zasjedao i moralo se ponovno učiniti ždrijebanje natjecateljskog kalendara. Umjesto 12 klubova Ligu HB trebalo bi igrati 10 ekipa. Namjerno kažemo “trebalo” jer nema nikakvih jamstava da neće još netko odustati. Čak i klubovi koji bi se borili za vrh u toj ligi imaju velikih problema. Vitez je odustao od višeg ranga, a u nižem igra samo zahvaljujući igračkom kadru koji čine domaći igrači. Slična je stvar i s Posušjem koje preživljava zahvaljujući neiscrpnom bazenu talentiranih košarkaša, iako su i Posušaci tijekom ljeta ostali bez svojih najsjajnijih bisera (Marko Ramljak, Ante Čutura…).

Ni u hrvatskim klubovima koji igraju viši rang situacija nije bajna, iako su, recimo, prošle sezone među šest najboljih klubova u BiH čak tri bila iz KS-a Herceg Bosne (Široki, Čapljina, Zrinjski). I oni funkcioniraju i ostaju na životu (uglavnom) zahvaljujući entuzijastima i lokalnim poduzetnicima koji sjede u upravama. Sponzori sve više “zavrću slavinu”, političari kraj političke trgovine ne stignu ništa drugo, pa je samo pitanje kada će košarka kod nas potpuno propasti ili barem otići u amaterizam.

Zrinjski: Oni koji su odustali ne smiju glasati na sjednicama

Iako su odustali od natjecanja u Ligi HB, predstavnici Gruda i Ljubuškog i dalje sjede u Upravnom odboru Saveza te glasuju za odluke koje se tiču ostalih klubova, onih koji ligu igraju. Za mostarski Zrinjski takvo što je nedopustivo. Stav Zrinjskog je da klubovi koji su odustali od natjecanja ne smiju sudjelovati ni u radu Saveza. Njima se ne može dopustiti da dižu ruke za interes pojedinih klubova. Uostalom, takvo ponašanje ih je i dovelo do propasti, kaže sportski direktor Zrinjskog Boris Džidić.

dnevni list