FOTO/VIDEO   Preminuo je legendarni košarkaški trener: Dean Smith

Dean Smith , legendarni trener, košarkaški trener, sveučilišta North Carolina

Smith je bio trener najboljeg igrača svih vremena Michaela Jordana tijekom njegovih studentskih dana u prvoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća, a Smith i Jordan su 1982. godine zajedno osvojili NCAA naslov.

U 36 godina provedenih na klupi "Tar Heelsa" Smith je ostvario 839 pobjeda, te je osvojio dva naslova prvaka (1982, 1993). Ukupno je s North Carolinom sudjelovao na 11 završnih turnira, takozvanih "Final Fourova".

"On je bio više od trenera, on je bio moj mentor, moj učitelj, moj drugi otac. On je uvijek bio uz mene kada mi je bio potreban i zato sam ga volio. Učeći me košarkaškoj igri, naučio me mnogo o samom životu", objavio je Jordan.

"Poznat diljem svijeta kao legendarni košarkaški trener, naše sveučilište, čitava zajednica u Chapel Hillu, nebrojeni studenti, zaposlenici sveučilišta i ljudi diljem Sjeverne Karoline pamtit će ga kao velikog učitelja i pionira u promicanju jednakosti i ljudskih prava", stoji u priopćenju sveučilišta North Carolina.

Javio se i predsjednik SAD-a Barrack Obama koji je 2013. godine Deana Smitha odlikovao Predsjedničkom medaljom slobode.

"Trener Smith nam je pokazao kako nam košarka može reći puno toga o tome tko ustvari jesmo", stoji u Obaminu priopćenju povodom smrti Deana Smitha.