Pobjeda BH košarkaša u Gruziji

Košarkašima BiH ovo je bila peta pobjeda u kvalifikacijama, kojom su se revanširali Gruzijcima za poraz iz Skenderije i praktično osigurali plasman na EP.

Susret je protekao u izjednačenoj igri, a košarkaši BiH većim dijelom imali su rezultatsku prednost.

Domaći igrači nisu bili najraspoloženiji u napadu, kada su pitanju dalekometni šutevi, ali su uspjeli održavati rezultatski priključak zahvaljujući mnogo boljem skoku.

Igralo se izjednačeno do kraja, a bh. košarkaši su u finišu uspjeli doći do osjetne prednosti od sedam poena. No, tada su sudije dosudile isključujuću osobnu grešku Sinanoviću nakon nepostojećeg prekršaja, a nakon prigovora visokog bh. centra kaznili tehničkom greškom. Pačulia je pogodio tri od četiri slobodna bacanja, a u narednom napadu poentirao je i Pullen i tako Gruziji donio vodstvo.

Bh. igrači nisu posustali te posljednje dvije minute odigrali na vrhunskom nivou. Mašić i Đedović su bili precizni s linije slobodnih bacanja i tako vratili vodstvo reprezentacije BiH, a Teletović je nakon toga tricom zapečatio sudbinu gruzijske momčadi. Teletović je ovjerio pobjedu bh. reprezentacije koševima s linije slobodnih bacanja nekoliko sekundi prije kraja.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Teletović sa 25, Wright sa 23 i Mašić sa 21 poenom. Dvocifreni učinak imali su Kikanović sa 16 i Đedović sa 15 poena.

Gruziju su predvodili Markoišvili sa 23, Pačulia sa 21 i Šengelia sa 17 poena.

Košarkaši BiH u posljednjem susretu u kvalifikacijama u subotu dočekuju Rumunjsku.

Fena