Najplaćeniji Hrvat Bojan Bogdanović: Zarađivat će duplo više od Luke Modrića

Bojan Bogdanović
Ulazi u zadnju godinu ugovora i može pregovarati s klubovima koji ga žele. U pregovorima ima osnovni uvjet - plaću od 16 milijuna dolara.

Tako barem tvrdi američki novinar Chris Miller, pozivajući se na "izvore iz lige". I ne zvuči ta priča nimalo nevjerojatno. S obzirom na novac koji se dijeli u NBA-u kojekakvim igračima, Babo sigurno vrijedi toliko.

- Jedva čekam taj 1. srpnja, dotad bih morao znati gdje ću nastaviti karijeru - rekao je Bogdanović iščekujuće odgovore zainteresiranih klubova, ovog aktualnog i tri nova, prenosi 24sata.hr.

Washington Wizardsi rado bi zadržali Bojana, ali velik novac moraju izdvojiti za Otta Portera, pa hrvatskom košarkašu ne mogu ponuditi više od deset milijuna dolara po sezoni.

Ako netko ponudi više, recimo tih traženih 16 milijuna, Bogdanović će promijeniti klub. U redu čekaju Atlanta Hawksi, Sacramento Kingsi i Denver Nuggetsi, a svi oni vjerojatno su spremni platiti više. A onda Babo bira...

- Važno mi je da imam minutažu, da sam ili u petorci ili šesti igrač u momčadi koja se bori za naslov prvaka - ambiciozan je Bogdanović.

Ako, odnosno kad netko od klubova prihvati njegove uvjete, Bojan će otputovati u SAD kako bi se upoznao s ljudima u svome novom klubu, ali i potpisao najbogatiji ugovor koji je ikad ijedan hrvatski sportaš potpisao. Tih 16 milijuna dolara preračunato znači da će Bojan zarađivati 14,1 milijun eura. I s prvog mjesta liste najplaćenijih Hrvata "smijeniti" Luku Modrića. Hrvatski nogometaš u Real Madridu zarađuje sedam i pol milijuna eura, dosad je vodio u toj kategoriji ispred Liverpoolova stopera Dejana Lovrena, koji ima šest. Babo će sam imati više od njih dvojice zajedno.

Kad smo već kod usporedbi, možda nije loše usporediti ni vremena, današnja i neka prošla... Toni Kukoč, u to vrijeme daleko najplaćeniji hrvatski košarkaš, zaradio je 26 milijuna dolara za prvih šest godina u NBA-u. Bogdanović će samo sljedeće sezone zaraditi 16... Što je, gledajući plaću po sezoni, više nego trostruko više no što je Kukoč ikad imao u NBA-u.

A maknemo li se na trenutak iz dva financijski najmoćnija sporta, tek tu do izražaja dolaze prave razlike. Najbolji hrvatski rukometaš, Domagoj Duvnjak, ujedno je najplaćeniji "kauboj" budući da u Kielu na godinu zaradi - 350.000 eura. Da ne računate sami, točno 45 puta manje nego što će Bogdanović zarađivati dobije li što želi... Vaterpolist Sandro Sukno je u bogatom Pro Reccu, primjerice, na 150.000. Eh, da je njima Amerika...

Vecernji list