Mostar: Grad koji ne prepoznaje sportske uspjehe

HNŽ, sportska dvorana, Mostar, Mostar, HKK Zrinjski, Mostar, heroj, sport, Mostar, sportska dvorana, Mostar, dvorana, HKK Zrinjski, HFC Zrinjski, HMRK Zrinjski, Mostar, sport, HMRK Zrinjski, HKK Zrinjski, HFC Zrinjski, HŽRK Zrinjski, Mostar, sport

Ono što se u normalnom svijetu nagrađuje kod nas se obezvrjeđuje i obratno. Takvo je stanje i u gradu Mostaru koji jednostavno lebdi u letargiji u nekim davnim vremenima i gdje je uspjeh nepoželjan. Primjera je mnogo, a ovaj puta ćemo se kao i mnogo puta do sada dotaknuti sporta.

Mostar je rasadnik sportaša u svim sportovima. Sportaši rođeni u gradu na Neretvi pronijeli su i pronose slavu svoga grada širom svijeta. Svima u Mostaru godi činjenica da su veliki Bojan Bogdanović i Igor Karačić svoje prve sportske korake napravili baš u centru Hercegovine. Bojan je jedan od najboljih košarkaša svijeta, a Igor je među najboljim rukometašima europe.

Svaki grad na svijetu iskoristio bi tu činjenicu i napravio bi od toga marketinšku priču koja bi se lako uklopila u turističku ponudu jednog od najljepših gradova na svijetu. Ali pošto u nas uvijek postoji ono ali postavlja se pitanje tko bi mogao nekom fanatičnom ljubitelja sporta objasniti da grad iz koga su potekli veliki Bojan i Igor nema sportsku dvoranu???

S druge strane netko bi se možda mogao dosjetiti da u turističku ponudu grada uvrsti razgledanje dvorane koja se evo gradi nekih četrdesetak godina. Strancima je puno toga zanimljivo, pa možda bi se i ova činjenica mogla pretvoriti u atrakciju.

Sve ovo pišemo s gorčinom u ustima nakon sinoćnje utakmice košarkaške lige za prvaka BiH u kome je Zrinjski žestoko poražen od Sparsa. U razloge očajne igre košarkaša Zrinjskog nećemo ulaziti, a nas boli činjenica da je ta utakmica koja je s pravom proglašena povijesnom nije mogla ispuniti ni školsku dvoranu.

Košarkaši Zrinjskog su za sve ono što su napravili u ovoj sezoni zaslužili bar punu dvoranu. S druge strane shvatimo i da se navijačima ne dolazi u dvoranu koja ljeti sliči na saunu, a zimi na ledomat.

HKK Zrinjski, kao i svi ostali klubovi muku muče da opstanu na velikoj sportskoj sceni zbog nedostataka financijskih sredstava. Rijetko je tko u gradu spreman sponzorstvom pomoći klubu koji je cijelu godinu na vrhu ljestvice i koji ima predispozicije napraviti puno više. Za to više potrebno je i više novca koga za sport u ovom gradu očito nema.

Sezona za Zrinjski nije gotova jer se Plemići i dalje mogu vratiti u utrku za prvaka. I ukoliko to Plemićima uspije vratit ćemo se na početak ove mali milijun puta ispričane priče.

Na koncu kada sezona završi u klubu će ostati samo par zaljubljenika u klub koji godinama na svojim plećima drže jedan uzoran sportski kolektiv. Čelnici grada i ljudi iz sporta ionako vole sport samo onda kada se treba slikati sa pokalima osvojenim tuđom mukom.

HERCEGOVINA.info