Mostar domaćin završnice projekta START with Love, START with Basketball

žkk

...projektom a za samu završnicu projekta izabran je grad Mostar. Implementaciju projekta START with Love, START with Basketball omogućila je Američka ambasada u Sarajevu kao generalni pokrovitelj.

U našoj organizaciji okupiti će se djeca iz tri grada (Mostar, Banjaluka i Gračanica) koja će sudjelovati na košarkaškom vikendu 29. i 30. 08. (subota i nedjelja) sa početkom u 13.00 sati u sportskoj dvorani Bijeli brijeg, adresa Blajburških žrtava 35, Mostar.

Ovo nije običan košarkaški turnir, već će ova djeca imati priliku da u izmiksanim ekipama (iz svakog grada po nekoliko djevojčica će formirati po jednu ekipu) na dvije košarkaške utakmice i takmičenjima steknu nova prijateljstva, iskustva i vještine.

Sva ova djeca dolaze iz različitih kulturalnih, religijskih i ekonomskih sredina, te susreti i igranje u novim timovima i sa novim suigračima , svakom djetetu razvija osjećaj prijateljstva i tolerancije prema drugim etničkim skupinama stvarajući tako navike suživota, tolerancije, uvažavanja, suradnje i ljubavi. Uz toleranciju, osnovne vrijednosti suvremenog društva su multietničnost i multikulturalnost, i razvijanje tih vrijednosti su upravo cilj našeg projekta.

Naši specijalni gosti biti će Anđa Jelavić i Damir Mulaomerović, dvoje veoma uspješnih košarkaša čiju su igračku karijeru označili vrhunski rezultati, a spomenut ćemo samo da je Anđa Jelavić višestruki prvak Hrvatske, kapetan reprezenatcije te učesnik olimpijade, a Damir Mulaomerović osvajač Eurolige sa ekipom Panathenaikos te također reprezentativac i učesnik olimpijade a od skora i košarkaški trener.

Učesnici projekta su: ekipa Fenix iz Banja Luke, ekipa Start iz Gračanice i ekipa Žkk Zrinjski 2010 iz Mostara