Marko Arapović: Još jedan uspješan Hercegovac u Zagrebu

marko arapović
...koji je od početka godine priključen seniorskoj momčadi Cibone, a pod Tornjem se razvija vođen dirigentskom palicom hrvatskog izbornika Jasmina Repeše, piše javno.hr.

Kada se Franjo Arapović davne 1992. godine zakucao na Olimpijskim igrama i kada je Hrvatska predvođena Draženom Petrovićem nakratko vodila protiv jedinog pravog Dream Teama mali Marko Arapović još se nije ni rodio, a danas već igra za Cibonu. Iako ima tek 15 i pol godina polako, ali sigurno, vođen stručnom rukom Jasmina Repeša čini prve seniorske košarkaške korake.

Anzulović ga "bacio" u vatru

- Te tri i pol minute u seniorskoj konkurenciji pamtit ću cijeli život. Postigao sam četiri koša. Bio sam izvan sebe od sreće i kada me trener Repeša samo poslao na zagrijavanje i rekao mi "istegni se" - priča nam Marko, koji je inače prve seniorske minute dobio još lani, kada ga je kao 14-godišnjaka u "vatru" ubacio Dražen Anzulović. Bilo je to u Zaboku.

- Postavio sam si sljedeći cilj, a to je da na idućoj utakmici zabijem deset koševa - priznaje nam vrlo skromni Marko Arapović prisjećajući se kada je prvi put dodirnuo košarkašku loptu.

- Sigurno još dok sam bio beba (smijeh). Sjećam se da sam kao mali oca često pratio na utakmicama. Košarkom sam se počeo baviti samoinicijativno, a ranije sam se bavio nogometom i rukometom. Igrao sam na pozicijama pivota i lijevog vanjskog, no kako sam doma stalno "visio" na košu jednoga dana tati sam rekao da me odvede na trening. Počeo sam u selekciji "Vučića", a treneri su procijenili da mogu tu trenirati, nastavio u kadetskoj ekipi Cibone, pa u juniorima kao kadet i od 3.siječnja priključen sam seniorima.

Briljirao u Jordanovom kampu

Sin Franje Arapovića priznaje da je velika razlika u treninzima između kadeta i juniora te sada seniora.

- U velikom sam fizičkom zaostatku za njima, ali to je normalno. Sada već lakše primam te kontakte, ali na početku su me svi izguravali. U napadu se još koliko - toliko mogu nosti s njima kroz neku svoju imaginaciju, ali u obrani je to puno teže - tvrdi Marko koji je ovih dana bio na Jordan Brand Classic kampu u Charlotteu, na kojem sudjeluju najbolji košarkaški kadeti iz cijeloga svijeta. Marko Arapović bio je nejbolji igrač i strijelac svoje momčadi. Postigao je 17 koševa i imao 11 skokova, a suigrač mu je bio i najmlađi sin legendarnog Arvidasa Sabonisa Damantas.

- Bila je velika čast upoznati "letećeg" Michaela Jordana - kaže ushićeni košarkaš. No, Marko, vratimo se malo na događanja na parketima Lijepe naše.

"Zaljubljen" u Magica Johnsona

- Hrvatska liga malo je jača nego prošlih godina. Najveće osvježenje i iznenađenje je Split. Nikola Vujčić ih je preporodio. Mislim da su nam Cedevita i Zagreb najveći konkurenti za naslov - tvrdi košarkaš koji je oduvijek bio "zaljubljen" u Magica Johnsona, a poster Dražena Petrovića bio je prvi koji je visio u njegovoj sobi.

Za sam kraj Marka smo zamolili da nam kaže kakav odnos ima s ocem koji je napravio vrlo dobru košarkašku karijeru.

-To je jedan običan odnos tate i sina. Nema tu ničeg posebnog. On mi omogućuje sve što može, a ja ga ponekad pitam za neki koristan košarkaški savjet. Moj otac se nikada previše ne upliće u moju karijeru, ali je uvijek tu da poput taxija dođe po mene ili me odveze kad god i gdje god trebam. Majka me pak svaki dan kod kuće dočeka s kuhanim ručkom, puno mi pomaže i oko škole, ponekad mi napiše i domaću zadaću...Sve u svemu, ne znam kako bih bez njih dvoje - zaključuje Marko Arapović.